George Lucas over ‘The Force Awakens’: ‘Disney wilde mijn inbreng niet’
Foto: AFP

De Amerikaanse filmproducent George Lucas heeft in een interview laten weten dat hij niet tevreden is met de aanpak van de nieuwste ‘Star Wars’-film. Volgens hem wilde Disney niet luisteren naar zijn ideeën en ging het bedrijf zijn eigen gang.

In een interview met Charlie Rose, een Amerikaanse journalist, vertelt George Lucas hoe hij zich echt voelt over de nieuwste ‘Star Wars’-film. Zo zegt hij dat hij tegen het idee was om de film ‘puur voor de fans’ te maken en bekent dat hij eigenlijk wat spijt heeft van het feit dat hij Lucasfilm, zijn eigen bedrijf, verkocht aan Disney.

Lucasfilm werd in 2012 verkocht aan Disney, waardoor dat laatste bedrijf eigenaar werd van ‘Star Wars’. Lucas had nog wat ideeën voor de nieuwste film, maar als we de regisseur moeten geloven had hij niets meer te zeggen over de plannen eens de papieren getekend waren.

‘Ze keken naar het verhaal en zeiden: “We willen iets maken voor de fans”. Ik wilde gewoon een verhaal vertellen, maar ze wilden mijn ideeën niet gebruiken’, klinkt het. ‘Ze besloten om hun eigen ding te doen. Ze wilden mijn inbreng eigenlijk niet echt. Ik zou toch alleen maar voor problemen zorgen, want ze zouden niet doen wat ik wilde.’

Blanke slavenhandelaars

Over de overname van het bedrijf vertelt Lucas dat het ‘erg moeilijk is om zoiets te doen’. ‘Je moet eigenlijk doorgaan, maar alles in je lichaam zegt dat je dat niet mag doen, dat het je kinderen zijn’, aldus de regisseur. Hij durft op een gegeven moment te stellen dat hij zijn kinderen ‘verkocht heeft aan witte slavenhandelaars’, maar besluit daar niet verder op in te gaan.

Wel legt hij uit hoe zijn visie verschilt met de manier waarop Disney kijkt naar de film. ‘Zij wilden er een retro-film van maken. Ik hou daar niet van. Ik heb mijn best gedaan om elke film in een nieuw jasje te steken: nieuwe planeten en nieuwe ruimteschepen bijvoorbeeld.’