Twee mannen ter dood veroordeeld voor moord op seculiere blogger Bangladesh
Foto: AFP

Een rechtbank in Bangladesh heeft twee universiteitsstudenten de doodstraf opgelegd voor de moord op de seculiere blogger Ahmed Rajib Haider. De studenten zouden aanhangers zijn van een kleine islamitische groepering.

Ahmed Rajib Haider werd in februari 2013 vermoord in zijn huis in de hoofdstad Dhaka. Hij werd om het leven gebracht nadat hij op het internet openlijk kritiek had gegeven op fundamentalistische moslims. Haider werd met kapmessen omgebracht en kon amper geïdentificeerd worden.

Twee studenten werden schuldig bevonden aan moord en werden veroordeeld tot de doodstraf. Een derde dader kreeg bij verstek de doodstraf. Vijf andere mensen kregen minder zware straffen voor betrokkenheid bij de moord. Ook de leider van de militante islamitische beweging Ansarullah Bangla Team, Mufti Jashimuddin Rahmani, kreeg vijf jaar cel. De twee studenten zouden lid geweest zijn van deze groepering.

De moord op Haider was het begin van een reeks aanvallen op en vervolgingen van niet-gelovige en andersdenkende schrijvers. Zo werden er nog verschillende andere brutale moorden gepleegd op seculiere bloggers in Bangladesh en werd in Saudi-Arabië een humanistische blogger vervolgd.

‘Vorig jaar registreerden we een stijging van haatdragende taal en retoriek. Verschillende presidenten verkondigden dat het humanisme en liberalisme een bedreiging vormen voor hun staat en keurden wetten goed waarin het atheïsme als terrorisme gebrandmerkt wordt. Dit jaar zien we dat deze retoriek is overgegaan naar effectieve vervolging met straffen’, zegt Andrew Copson, voorzitter van IHEU.