Marghem wil gascentrales redden
Foto: BELGA

Federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) werkt aan een plan om de aardgasgestookte elektriciteitscentrales te ondersteunen. Daarbij zouden vijf moderne gascentrales worden opgenomen in een “structurele reserve”, zo schrijven De Tijd en L’Echo donderdag op basis van bronnen in de sector.

Gascentrales zijn nodig omdat ze momenteel de enige centrales zijn die in de praktijk het evenwicht tussen vraag en aanbod kunnen verzekeren. Hun productie kan immers snel aangepast worden aan de noden.

Steun

De gascentrales staan echter al een tijd onder druk door de lage elektriciteitsprijzen en dreigen het nog moeilijker te krijgen nu de oude kernreactoren Doel 1 en 2 langer mogen blijven draaien.

Marghem zou nu via een aanbesteding steun willen geven aan centrales die samen ongeveer 2.000 megawatt kunnen produceren, het equivalent van twee kernreactoren. “Het doel is te garanderen dat de gascentrales de periode tussen nu en 2022-2025 kunnen overbruggen”, zegt een ingewijde. De redenering is dat de kerncentrales in de periode 2022-2025 sluiten en dat nadien de gascentrales vanzelf wel weer competitief zullen zijn.

Marghem wil voorlopig geen enkele commentaar geven op het project.