N-VA roept burgemeesters na te denken over fusies
Nadia Sminate (N-VA) krijgt steun van haar partijgenote, minister Homans. Foto: jhp
Het voorstel van N-VA-burgemeester Nadia Sminate om volksraadplegingen te houden over gemeentefusies, kan op de steun rekenen van haar partijgenoten en Vlaams minister Homans.

Volgend jaar mogen de inwoners van de Vlaams-Brabantse gemeente Londerzeel zich in een volksraadpleging uitspreken over een mogelijke fusie tussen verschillende gemeenten. Dat referendum - het eerste over een dergelijke fusie - is een initiatief van de kersverse N-VA-burgemeester Nadia Sminate. Het is ook een reactie op de CD&V’ers die zich eerder deze week uitspraken tégen een toekomstige fusie.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) juicht het initiatief van haar partijgenote toe en roept de andere burgemeesters zelfs op om haar voorbeeld te volgen. ‘We gaan niemand dwingen om te fusioneren. Maar onze boodschap is duidelijk: start de discussie tussen de gemeenten en met de inwoners op’, zegt de woordvoerder van Homans.

‘We gaan ons niet uitspreken over de manier waarop dat moet gebeuren, maar we zijn zeker geen tegenstander van een referendum. Integendeel, het kan resulteren in meer discussie en een groter draagvlak.’

De oproep van Homans en de volksraadpleging in Londerzeel komen er niet toevallig nu. Volgens de Vlaamse regering, en vooral de N-VA, moet 2016 het jaar van de gemeentefusies worden. Dat kan alleen vrijwillig, maar de regering houdt de armere gemeenten wel een stevige financiële wortel voor: een schuldovername tot 500 euro per inwoner.