Turkse politie arresteert twee extremisten die ‘op Nieuwjaar aanslag planden’
Archiefbeeld van Turkse politie Foto: AP

De Turkse politie heeft woensdagochtend in Ankara twee mensen gearresteerd die ‘plannen hadden om op nieuwjaarsdag een aanslag te plegen’. Dat meldt AFP. De verdachten zouden ook banden hebben met de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Beide verdachten werden woensdagochtend gearresteerd in Mamak, een populaire buitenwijk van Ankara. Naar verluidt werden ze al enige tijd in het oog gehouden door de Turkse veiligheidsdiensten.

Bommengordel

Volgens de autoriteiten in Ankara gaat het zonder twijfel om 'twee leden van de terroristische organisatie Daesh (Arabisch acroniem voor IS, red)', luidt de mededeling. 'Een bommengordel klaar voor gebruik en een rugzak gevuld met explosieven' werden in beslag genomen tijdens de politieactie.

Volgens een Turkse functionaris, die om veiligheidsredenen anoniem wil blijven, zouden de twee ook van plan geweest zijn om een aanslag te plegen in Ankara op nieuwjaarsdag.

Meer arrestaties

De Turkse politie is in verhoogde staat van paraatheid sinds de zelfmoordaanslag van 10 oktober in Ankara. Daarbij vielen 103 doden en meer dan 500 mensen raakten gewond.

Het was de dodelijkste aanslag in de geschiedenis van het land. Turkije noemde toen Islamitische Staat als hoofdverdachte.

Het aantal arrestaties in jihadistische kringen in Turkije is sindsdien sterk toegenomen.