Piet Vanthemsche nieuwe voorzitter Vlaamse Visveiling
Foto: BELGA

De 60-jarige Piet Vanthemsche is sinds 21 december de nieuwe voorzitter van de Vlaamse Visveiling en het European Food Centre. Dat is woensdag vernomen tijdens de voorstelling van de jaarcijfers van de visveiling. Vanthemsche mocht meteen ook de jaarcijfers bekendmaken: de Vlaamse Visveiling kende in 2015 een sterk jaar, met een omzetstijging van 2,3 procent tot 74,5 miljoen euro.

Tijdens de voorstelling van de jaarcijfers van de Vlaamse Visveiling, werd eerst ander nieuws aangekondigd. Oud-voorzitter van de Boerenbond Piet Vanthemsche werd voorgesteld als voorzitter van de Vlaamse Visveiling. Hij motiveerde woensdag zijn keuze. ‘De visserij is vrij klein, maar behoort tot de identiteit van de kust en deze provincie. Je mag niet vergeten dat er nog een hele keten achter zit, van verwerking tot verhandeling. De Vlaamse Visveiling is en blijft een belangrijke schakel in onze agro-voedingsindustrie’, aldus Vanthemsche.

Hij wil ook meewerken aan de strategie voor de toekomst. ‘Niet enkel voor dit bedrijf, maar voor de hele sector. Het moet meer worden dan zomaar een overlevingsstrategie, want daarvoor zijn er te veel groeimogelijkheden.’ Hij wil vooral inzetten op korte keten, traceerbaarheid en veiligheid, en duurzame ontwikkeling.

‘En ik beloof meer vis te eten’, besloot Vanthemsche met een grap.

Kort nadat hij eind september bekendmaakte dat hij opstapte als voorzitter van de Boerenbond, werd Vanthemsche als belangrijkste kansmaker genoemd voor het voorzitterschap voor het Wit-Gele Kruis. Maar hij volgt Noël Devisch op, die in het verleden dezelfde beweging maakte als zijn opvolger.

Sterk jaar voor Vlaamse Visveiling

De kersverse voorzitter mocht woensdag meteen ook de sterke jaarcijfers voorstellen. De visserijsector heeft er een goed jaar op zitten met een omzet van bijna 75 miljoen euro, en dat terwijl het volume is gedaald met 3,3 procent, tot 19.500 ton, waarvan een derde aangeland in Oostende en twee derde in Zeebrugge.

De goede cijfers zijn vooral te danken aan de sterke prijs voor pladijs, terwijl het aanbod iets groter was. Dat is te danken aan de Europese prijsmarkt, maar ook door de investeringen in de koude keten. Er werd wel iets minder op pladijs gevist, maar des te meer op prijsbeest tong dat mee zorgde voor de goede cijfers. Het volledige tongquotum werd opgevist.

Een derde reden voor de goede omzet is het stijgend belang van de bijvangst dat commercieel gezien steeds interessanter wordt, mede dankzij campagnes als 'vis van het jaar'.

Voor 2016 is het wat koffiedik kijken want het quotum voor tong in de westelijke wateren is met 10 procent gedaald. Dat wordt wel gecompenseerd door een quotumstijging voor tong, pladijs en kabeljauw in de Noordzee. Daarnaast blijft de Vlaamse Visveiling investeren, onder meer in de uitbouw van de nieuwe vismijn in Oostende en een sorteermachine voor pladijs in Zeebrugge.