25 graden warmer op Noordpool: <br> 'Grote impact op korte tijd'
Foto: Photo News

Stormweer zorgt op veel plaatsen, zoals Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika voor ongeziene weersomstandigheden. En ook op de Noordpool worden de komende dagen extreme temperaturen verwacht, die plaatselijk tot 25 graden Celcius hoger liggen dan normaal is voor de tijd van het jaar. 'Het ijs gaat de komende dagen snel smelten en de dierenpopulatie lijdt eronder', zegt weerman David Dehenauw.

Normaal gezien is het in de winter gemiddeld -20 graden Celsius op de Noordpool, maar momenteel is het er door een zware storm die op weg is naar IJsland 2 tot 4 graden. Als de storm evolueert zoals verwacht, kan het tot 25 graden warmer worden dan normaal, aldus wetenschappers van de Amerikaanse weerdienst NOAA. 

'De komende dagen worden temperaturen tot 5 graden Celcius verwacht. Er trekt momenteel warme atlantische lucht met de snelheid van een sneltrein naar de Noordpool', zegt Dehenauw.

 De 'monsterstorm' die woensdag aan land zou gaan in IJsland, is meerdere honderden kilometers lang. De luchtdruk kan op het hoogtepunt van de storm dalen tot 920 millibar. Hoe lager de luchtdruk, hoe zwaarder de storm. 'Deze kracht hebben we de laatste tien à 15 jaar niet meer meegemaakt', aldus de weerman. 

Ter vergelijking: de orkaan Sandy die in 2012 voor een golf van vernieling zorgde in de Verenigde Staten, had een dieptepunt van 940 millibar. De winterstorm wordt vergezeld van twee grote lagedrukgebieden en brengt enorme hoeveelheden warme lucht uit de tropen naar het Noordpoolgebied, waardoor de temperaturen er stijgen.

Oorzaak onduidelijk

'Verschillende wetenschappers zien een link met het weerfenomeen El Niño. Het is echter onduidelijk of er een rechtstreeks verband is. Als er een onrechtstreeks verband is, blijven de onstabiele straalstromen de hoofdoorzaak', aldus Dehenauw. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig