‘Kamikaze Riders’ planden aanslag met oudejaar
Agenten bij de Brusselse Grote Markt op dinsdag Foto: BELGA

Door de ontmanteling van een terreurcel die allicht op oudejaarsavond wilde toeslaan, staan de zenuwen bij de veiligheidsdiensten extra gespannen. Vanavond overleggen de Brusselse burgemeester Mayeur en minister van Binnenlandse Zaken Jambon of het traditionele eindejaarsvuurwerk doorgaat.

Of Brussel op oudejaarsavond nu wel of niet vuurpijlen afsteekt, helemaal zorgeloos zullen de festiviteiten niet zijn.

Het federaal parket ontmantelde de afgelopen dagen een terreurcel die plannen zou hebben beraamd om in de eindejaarsperiode (en dan het waarschijnlijkst op oudejaarsavond) toe te slaan op de Brusselse Grote Markt. Omdat het grootste politiecommissariaat van Brussel vlak bij de markt is gelegen, werd het niveau van de terreurdreiging voor politiekantoren verhoogd (DS 29 december).

Volgens een interne politienota die op de redactie van het persagentschap Belga belandde, was er sprake van een aanslag ‘in de stijl van Parijs’. In dit concrete terreurdossier is er wel geen verband met de cel van Parijs.

De Standaard vernam dat de kopstukken van deze terreurcel deel zouden uitmaken van de Lakense motorclub ‘Kamikaze Riders’. Het is niet de eerste keer dat die club opduikt in een terreurdossier. Ook één van de Vilvoordse broers Elouassiki was lid van die bende, én, net zoals zijn broers, van Sharia4Belgium. Op sociale media steken de ‘Riders’ hun sympathie voor Islamitische Staat niet onder stoelen of banken.

Eén van de medestichters van de ‘Kamikaze Riders’, Saïd S., is de ronselaar van dienst in de nieuwe terreurcel. Hij organiseerde ook trainingskampen waar de potentiële terroristen leerden omgaan met luchtdrukwapens ter voorbereiding op het echte werk.

Het onderzoek naar deze cel is allesbehalve afgerond, zegt het federaal parket. Vanavond zullen de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) uitmaken of het vuurwerk morgen kan doorgaan.