Duitse deelstaat wil Belgische kerncentrale dicht
Tihange Foto: BELGAIMAGE

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen groeit de bezorgdheid over de Belgische kerncentrale van Tihange. De regering eist de sluiting van de centrale, de federale Duitse minister van Milieu heeft het over ‘oplapwerk’ van Electrabel.

‘Zorgelozen in de schaduw van de schrootreactor’, zo omschrijft de Duitse krant Die Welt de inwoners van Hoei en Seraing, vlak bij de kerncentrale van Tihange. De krant ging op reportage in de twee Waalse steden en verwondert zich erover dat niemand zich zorgen lijkt te maken over de technische problemen waarmee de centrale de voorbije jaren te kampen had.

In de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grenst aan de provincie Luik, vreest men wel voor de veiligheid na het aanhoudende nieuws over problemen en mankementen in de Belgische reactoren in Doel en Tihange.

Tihange 2 was, net als Doel 3, enkele jaren bijna voortdurend buiten gebruik nadat er kleine scheurtjes in de reactorwand ontdekt waren. Tihange 2, voor het eerst in gebruik genomen in 1983, werd in 2014 voor een tweede keer om diezelfde reden stilgelegd. In november van dit jaar gaf het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) de reactor na onderzoek vrij, zodat Tihange opnieuw met alle drie de reactoren stroom kan leveren. Maar die heropstart kon in Noordrijn-Westfalen niet op gejuich rekenen.

Enkele dagen na de heropstart breekt in Tihange 1 een brandje uit. Het ging volgens uitbater Electrabel om een beginnende brand aan de elektrische voeding, die zich in het niet-nucleaire deel van de centrale uit 1975 bevond.

‘Gevaar voor de bevolking’

‘De Belgische regering speelt Russische roulette’, reageert de groene minister van Leefmilieu van de deelstaat, Johannes Remmel. ‘Tihange is een afbrokkelende reactor.’

De brand was de druppel voor de regering van Noordrijn-Westfalen, die de sluiting van de centrale eist. Volgens Remmel moet bondskanselier Angela Merkel (CDU) nu onmiddellijk met de Belgische regering rond de tafel gaan zitten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig