Spaarder zal volgend jaar niets verdienen
Foto: Photo News

Volgend jaar zal geen enkele spaarrekening de inflatie kloppen, blijkt uit berekeningen van Spaargids.be.

Slechts een klein aantal spaarrekeningen leverde dit jaar voldoende rendement op om de stijgende levensduurte te compenseren. Voor 2016 zijn de vooruitzichten nog slechter. Zoals de kaarten nu liggen, zal volgend jaar geen enkele spaarrekening nog meer rente bieden dan de hoogte van de inflatie. Dat blijkt uit de resultaten van de verkiezing van de Spaarrekening van het Jaar door Spaargids.be en De Standaard.

Het Planbureau verwacht volgend jaar een gemiddelde inflatie van om en bij de 1,6 procent. Om de inflatie te kloppen, moet een spaarrekening met 10.000 euro dus 160 euro opbrengen. Maar de meeste spaarders zijn nog een stuk slechter af. Ruim de helft van de spaarrekeningen zal volgend jaar niet meer dan 30 euro rente opbrengen op een bedrag van 10.000 euro. Het beste aanbod komt niet verder dan 140 euro.

Over het afgelopen jaar gezien is de situatie iets minder dramatisch. De helft van de ruim 80 bekeken spaarrekeningen bracht dit jaar nog meer dan 50 euro rente op.

De verschillen tussen de banken blijven wel groot. Zo bood PSA Bank Distingo Plus, zoals eind vorig jaar voorspeld, het hoogste rendement. Dat leverde 180,55 euro op. Wie bij KBC een gewoon spaarboekje heeft, kreeg maar 20,78 euro, zowat negen keer minder.

Die opbrengst van PSA Bank oogt mooi, maar de balans is triest. De inflatie op jaarbasis bedroeg in december 1,50 procent. Dat betekent dat wie vorig jaar 10.000 euro op een spaarboekje had staan, nu 10.150 euro moet staan hebben om die inflatie te compenseren. Dat is slechts bij drie spaarrekeningen het geval.