Nederlandse presentator noemt VRT-programma ‘jatwerk’
Aan tafel in het Belgische programma ‘5 jaar later’. Foto: © VRT Lies Willaert

In het televisieprogramma ‘Over 5 jaar’ blikte presentator Wim De Vilder in 2010 met zeven bekende mensen vooruit: hoe zal je leven en de wereld eruitzien over vijf jaar? Vandaag, vijf jaar later, is het tijd om de voorspellingen onder de loep te leggen. Maar de Nederlandse presentator Jeroen Pauw noemt het ‘plagiaat’.

Onder meer Rudi Vranckx, Goedele Liekens, Marleen Temmerman en Alexander De Croo zaten in 2010 rond de tafel met Wim De Vilder voor het programma Over 5 jaar. In 2015 is het opnieuw verzamelen geblazen en wordt er teruggekeken op de voorspellingen, verwachtingen of ambities van vijf jaar geleden: wie weet nog wat hij toen gezegd heeft, wat werd onder- of overschat, welk fenomeen goed ingeschat? Het uiteindelijke resultaat zal in januari te zien zijn op Eén.

‘Opmerkelijk jatwerk van de Vlaamse tv-vrienden’, noemt Jeroen Pauw het op Twitter. Pauw presenteert immers sinds 1998 het gelijknamige televisieprogramma op de Nederlandse zender NPO.

‘Persoonlijke gesprekken over de toekomst. Over heimelijke verlangens, serieuze angsten, keiharde ambities en zuivere voorspellingen. Over de grote en kleine bewegingen in Nederland, de wereld en het leven. Van G8- tot nachtkastjesniveau’, zo wordt het programma op de site omschreven. Onder meer Matthijs van Nieuwkerk schoof al bij aan tafel.