Politiehond Diesel krijgt hoogste Britse onderscheiding voor dieren
Foto: *
Diesel, de speurhond die om het leven kwam tijdens een raid in een appartement in Saint-Denis, heeft de hoogste Britse onderscheiding voor dieren ontvangen. Hij krijgt de prijs omdat hij zich heldhaftig gedroeg.

De zeven jaar oude Mechelse herder Diesel, ging tijdens een belegering in een appartement in Saint-Denis als eerste naar binnen om te controleren of de buurt veilig was. Hij werd toen geraakt door verschillende kogels en stierf aan zijn verwondingen. Voor zijn uitzonderlijke moed ontvangt hij nu de Dickin Medal, een prijs die wordt uitgereikt aan dieren die uitzonderlijke moed hebben getoond. 

Diesel ontvangt de prijs van 'People's Dispensary for Sick Animals' (PDSA), een Engelse liefdadigheidsorganisatie. Eigenlijk wordt de medaille uitgereikt aan Britse dieren die zich tijdens een oorlog heldhaftig gedragen hebben. Maar in uitzonderlijke omstandigheden kunnen ook dieren uit andere landen de prijs ontvangen en sinds 2002 bestaat de prijs ook voor dieren die zich niet in krijgsdienst moedig toonden. 

Veel reactie

De dood van de hond lokte veel reactie uit. 'Toen het nieuws bekend werd, was er een massale uiting van rouw', zegt Jan McLoughlin, hoofd van PDSA. Op Twitter werd er zelfs een hashtag gecreëerd om Diesel te eren, #JeSuisChien. 

'We werden overspoeld met verschillende boodschappen van het publiek. Zo werd er ook gevraagd of we zijn heldhaftige daad wilden erkennen', klinkt het. 

En zo geschiedde. Al dertig honden, tweeëndertig postduiven die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ingezet, drie paarden en een kat kregen de prijs. De erkenning van Diesel zal volgend jaar plaatsvinden.