'Minstens 50 doden bij nieuwe zelfmoordaanslag Boko Haram'
De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari verklaarde onlangs nog dat het land de oorlog tegen Boko Haram 'technisch gezien' gewonnen had. Foto: REUTERS

De jihadistische terreurorganisatie Boko Haram heeft zondagavond en -nacht en maandagochtend meerdere aanvallen uitgevoerd op de stad Maiduguri, in het noordoosten van Nigeria. Over het aantal slachtoffers bestaat nog geen duidelijkheid, volgens onder meer AP en Reuters gaat het om minstens vijftig doden.

Rebellen van Boko Haram vielen zondag binnen in Jiddari Polo, een buitenwijk van Maiduguri, de hoofdstad van de Nigeriaanse staat Borno in het noordoosten van het land. De rebellen openden het vuur en brachten ook explosieven tot ontploffing. Meerdere bronnen melden dat er bij de aanval ook raketwerpers werden ingezet. Daarnaast zouden er ook zelfmoordterroristen bij de actie betrokken zijn.

Er vielen minstens 50 doden, maar volgens persagentschap AP kan dat aantal nog stijgen. Zo zouden bij de aanslag in de nacht van zondag op maandag 30 mensen gedood zijn en meer dan 90 anderen gewond geraakt zijn. Daarnaast stierven nog eens 20 mensen in een bomaanslag buiten een moskee, in de vroege ochtend op maandag. Dat heeft Muhammed Kanar gezegd, die het nationale crisisagentschap NEMA in het gebied leidt.

De stad Maiduguri is de bakermat van de terreurgroep Boko Haram. Drie jaar geleden werden de jihadisten er verdreven, maar sindsdien vormt de stad regelmatig het doelwit van nieuwe aanvallen van Boko Haram. Het was evenwel maanden geleden dat de stad nog eens door een aanval getroffen werd.

'Oorlog technisch gezien gewonnen'

De aanvallen zouden als antwoord dienen op de uitspraken van de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari. Die had enkele dagen geleden verklaard dat het land de oorlog tegen Boko Haram 'technisch gezien' gewonnen had. 'Boko Haram is teruggekeerd naar het gebruik van zelfgemaakte explosieven', zo klonk het. 'Maar conventionele aanvallen op communicatiecentra en op de bevolking... die kunnen ze niet meer efficiënt uitvoeren.'

De president had zichzelf tot het einde van dit jaar gegeven om de jihadistische groep te overwinnen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig