Uitspraak aartsbisschop De Kesel schokt politici
Foto: belga
De mening van aartsbisschop De Kesel dat katholieke ziekenhuizen het recht hebben om te beslissen dat ze geen euthanasie of abortus toe­passen, is problematisch. Dat zeggen niet alleen de politieke partijen N-VA, Open VLD en SP.A, maar ook ­euthanasie-expert Wim Distelmans.

Amper twee weken na zijn aanstelling krijgt aartsbisschop Jozef De Kesel de politiek over zich heen. Aanleiding is een interview zaterdag in Het Belang van Limburg. Gevraagd naar zijn standpunt over euthanasie en abortus, zegt De Kesel dat katholieke instellingen ‘het recht hebben om te beslissen dat we dat niet doen’. Hij geeft ziekenhuizen als voorbeeld en voegt eraan toe: ‘Je bent niet vrij om te kiezen als er maar één keuzemogelijkheid is’.

De euthanasiespecialisten van N-VA, Open VLD en SP.A reageren geschokt. ‘De katholieke instellingen leven van subsidies en moeten de wet volgen’, zegt Vlaams parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open VLD). De politici hebben er geen probleem mee dat De Kesel persoonlijk een tegenstander is van euthanasie of abortus, ‘maar hij maakt een serieuze denkfout door het op het niveau van de instellingen te trekken’, zegt Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA). ‘Een individuele arts kan niet verplicht worden om euthanasie uit te voeren, maar elke instelling moet aan patiënten die daarvoor in aanmerking komen wel de mogelijkheid bieden.’

CD&V-woordvoerder Steffen Van Roosbroeck wil niet reageren.

Problematisch

Ook hoogleraar en voorzitter van de Federale Commissie Euthanasie Wim Distelmans vindt de uitspraak van De Kesel niet kunnen. ‘De meerderheid van de ziekenhuizen en woon-zorgcentra in Vlaanderen is vandaag nog altijd katholiek. Als daar het recht op euthanasie wordt afgewezen, dan is dat problematisch.’

Aartsbisschop De Kesel wenste gisteren niet te reageren. Een uitspraak van de aartsbisschop hoeft nog niet te betekenen dat alle katholieke instellingen zich daarnaar schikken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig