Duitsland plant alcoholtests voor piloten
Foto: REUTERS

Duitsland wil onverwachte drug- en alcoholtesten invoeren voor piloten. Dat moet het risico op een crash zoals die van Germanwings in maart verminderen. De piloten vinden de tests een slecht idee.

De Duitse minister van Transport Alexander Dobrindt wil begin januari een wetsontwerp door de tests aan het kabinet voorleggen. Hij kijkt naar de VS en Australië als voorbeelden. Daar is de werkgever verantwoordelijk voor de tests.

Het voorstel is een gevolg van de ramp in maart van vlucht 4U925 van Germanwings. Dat vliegtuig crashte in de Franse Alpen, waarbij alle 150 inzittenden om het leven kwamen. Uit onderzoek bleek dat de piloot het vliegtuig opzettelijk liet crashen en dat hij wegens zijn geestelijke toestand niet in de cockpit plaats had mogen nemen.

‘Het lijkt me redelijk dat piloten onverwacht getest kunnen worden op alcohol, drugs en medicijnen’, zei Dobrindt. ‘Experts over de hele wereld zien de veiligheid in de luchtvaart daardoor toenemen.’

De pilotenvakbond Cockpit vindt de geplande test voor piloten een ‘volkomen verkeerde keuze’. De voorgestelde testen ‘hebben niets te maken met het Germanwings-incident en maken een hele beroepsgroep verdacht’, stelde Markus Wahl.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in