In Turkije opgepakte Belg had ook vervalst Syrisch paspoort
Foto: REUTERS

Ahmed Dahmani, de 26-jarige Belg van Marokkaanse origine die in november in Turkije is opgepakt in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, was in het bezit van een vervalst Syrisch paspoort zoals de twee kamikazes die zichzelf bij het Stade de France opbliezen. Dat vernam het Franse persagentschap AFP uit een bron dichtbij het dossier.

De Turkse politie pakte de Belg van Marokkaanse origine Ahmed Dahmani op 21 november op in een luxehotel in het Turkse Antalya. Hij wordt ervan verdacht voorbereidend werk te hebben verricht voor de aanslagen in Parijs. Dahmani zou de doelwitten verkend hebben. In de maanden voor de aanslagen zou hij verschillende malen tussen Europa en Turkije, zelfs Syrië, hebben gereisd.

Volgens de bron dichtbij het onderzoek was Dahmani op het ogenblik van zijn arrestatie onder meer in het bezit van een Syrisch paspoort. Dat document stond op naam van Mazen Mohamed Ali, maar de foto op het document was wel degelijk van hem.

Twee van de drie zelfmoordterroristen aan het Stade de France waren in het bezit van Syrische paspoorten en hadden zich gemengd in de massa vluchtelingen. Die paspoorten waren op 3 oktober gecontroleerd op het eiland Leros in Griekenland.