President Nigeria: ‘Boko Haram is bijna verslagen’
Nigeriaanse president Muhammadu Buhari Foto: REUTERS

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari heeft gezegd dat het leger van Nigeria de islamitische terreurgroep Boko Haram bijna heeft verslagen. ‘Ik denk, technisch gezien, dat we de oorlog gewonnen hebben’, klinkt het.

Volgens president Buhari is Boko Haram bijna verslagen. Volgens hem kunnen de militanten van Boko Haram niet langer op de gewoonlijke manier aanslagen plegen op veiligheidstroepen en gebieden waar er veel burgers zijn.

Door de militaire acties die tegen de terreurbeweging gebruikt werden, zouden de jihadisten nu niet meer kunnen terugvallen op voor hen gebruikelijke zelfmoordterroristen. ‘De groepering moet nu geïmproviseerde explosieven gebruiken’, zegt Buhari. ‘Dat is het enige wat ze nog kunnen doen.’

Critici

De president had het Nigeriaanse leger tot het einde van de maand de tijd gegeven om de jihadisten te verslaan. Maar volgens critici is dat wat optimistisch. Bashir Sa’ad Abdullah, een BBC-journalist, gelooft dat die deadline zal moeten worden verlegd naar een latere datum. Want ondanks het feit dat Boko Haram al wat controle verloren is, is de beweging nog steeds gebieden aan het bombarderen.

Volgens sommigen overdrijft de overheid wanneer het aankomt op het succes van het Nigeriaanse leger. Elke keer als het leger beweert dat het Boko Haram heeft verslagen, bouwen de militanten van de groepering opnieuw hun dominantie uit.

De jihadisten zijn al zes jaar actief in het noordoosten van Nigeria en hebben dat gebied compleet vernield. Al 17.000 mensen kwamen om en meer dan 2 miljoen burgers belandden op straat omdat ze geen huis meer hebben.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig