Somalië gaat Kerstmis verbieden
Foto: AFP

De Somalische regering heeft zijn inwoners officieel verboden om Kerstmis en Nieuwjaar te vieren. Volgens het moslimland hebben de festiviteiten ‘niets te maken met de islam’.

‘Wij waarschuwen jullie tegen het vieren van Kerstmis, een feest dat uitsluitend voor christenen bestemd is’, zei Sheikh Mohamed Kheyrow, de directeur van het religieuze ministerie van Somalië, vandaag op de staatsradio. ‘Dit is een zaak van geloven of niet geloven. De kerstvieringen hebben niets te maken met islam.’

Het ministerie voegde de daad bij het woord en stuurde verschillende brieven naar de politie, de nationale inlichtingendienst en ambtenaren in de hoofdstad Mogadishu om ‘kerstvieringen te voorkomen’. De verklaring zorgde voor wat commotie, omdat de islamitische terreurgroep Al-Shabaab hetzelfde aankondigde toen het nog de hoofdstad controleerde.

Het is niet onmiddellijk duidelijk waar de regeringsbeslissing vandaan komt. Somalië is een moslimland, maar er verblijven ook duizenden vredestroepen van de Afrikaanse Unie uit naburige landen. Burundi, Uganda en Kenia zijn hoofdzakelijk christelijke landen. Daarnaast zijn er ook veel Somaliërs gevlucht naar Europa en Noord-Amerika tijdens de twee decennia chaos en geweld. Sommigen onder hen zijn intussen teruggekeerd en brachten buitenlandse tradities met zich mee.

Angst voor terreur

Functionarissen vrezen echter dat de tradities rond Kerstmis nog meer aanvallen van Al-Shabaab kunnen aantrekken. Abdifatah Halane, woordvoerder van de burgemeester van Mogadishu, legt uit aan Reuters: ‘Kerstmis zal hier niet worden gevierd omdat alle Somaliërs moslim zijn en er hier toch geen christelijke gemeenschap is. De tweede reden is veiligheid.’

Vorig jaar op 25 december eiste Al-Shabaab de verantwoordelijkheid op voor een aanval op een militaire basis van de Afrikaanse Unie in Mogadishu. De aanslag duurde uren en kostte het leven aan vier blauwhelmen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig