Woestijnvis heeft akkoord bereikt met de oorspronkelijke bedenkers van 'De Mol'
Tom Lenaerts en Bart De Pauw, twee van de bedenkers

Het productiehuis Woestijnvis heeft een akkoord bereikt met de oorspronkelijke bedenkers van 'De Mol'. Het vierde seizoen van het avontuurlijke programma komt in het voorjaar van 2016 op Vier. Dat blijkt uit een gezamenlijk bericht van Erik Watté, Bart De Pauw, Tom Lenaerts, Michiel Devlieger en Michel Vanhove.

De Pauw, Lenaerts, Vanhove en Devlieger bedachten De Mol eind jaren negentig, ten tijde van Schalkse ruiters, voor ze bij Woestijnvis in dienst waren. Met een afgewerkt programmaconcept waren ze naar het toen nog jonge productiehuis gestapt en daar, in huis, produceerden ze de jaren nadien drie seizoenen van De Mol. In 2000 won het programma de Gouden Roos van Montreux, zowat de hoogte eer voor een televisieprogramma in Europa. Sindsdien is het concept in meer dan vijftig landen verkocht, dit jaar nog in Frankrijk en China. In meer dan vijftien landen is het ook effectief op het scherm geweest. In Nederland brak het vijftiende seizoen van Wie is de mol? onlangs nog alle kijkcijferrecords.

Sinds 2011 zit De Mol bij het distributiebedrijfje The New Flemish Primitives (TNFP). Dat is opgericht door drie productiehuizen, waaronder Woestijnvis, maar verkoopt ook concepten van anderen. Over de inkomsten van de buitenlandse verkoop is geen discussie: die mogen de bedenkers onder elkaar verdelen. Over de binnenlandse rechten verschillen beide kampen wél grondig van mening. Woestijnvis vindt dat zíí in Vlaanderen mogen doen wat ze willen met het programma. De bedenkers zijn er altijd van overtuigd geweest dat Woestijnvis enkel de exploitatierechten heeft op de drie destijds uitgezonden seizoenen: daarvan mogen ze dvd’s uitgeven of herhalingen uitzenden. Maar voor een nieuw seizoen is het akkoord van de vier bedenkers nodig.

Eind vorig jaar vertelde Bart De Pauw in een interview met deze krant dat de vier makers nog eens hadden samengezeten over hun programma. ‘Ik wilde met Koekentroef (De Pauws productiehuis, red.) graag een vierde seizoen maken', aldus De Pauw. 'Maar we zijn allemaal te versnipperd geraakt en iedereen heeft andere belangen. We konden geen juiste constellatie bedenken om het idee te realiseren.’

En toch kwam er in juni van dit jaar van Vier een kandidatenoproep voor een vierde sezoen van De Mol, terwijl niet alle makers op de hoogte waren van de start ervan, noch er hun toestemming voor wilden geven. Intussen is het programma wel al ingeblikt, Gilles De Coster vertrok dit najaar samen met tien Vlamingen op avontuur naar een voorlopig nog onbekende bestemming. Tijdens een rondreis worden de kandidaten fysiek en mentaal op de proef gesteld. Door de rechtenkwestie raakten de plannen van Vier verstoord. Intussen is er een akkoord bereikt over de rechten. Het nieuwste seizoen zal in het voorjaar van 2016 te zien zijn op Vier.

'Zowel de bedenkers als Woestijnvis geven geen verdere toelichting over de gemaakte productionele afspraken', luidt het in de gemeenschappelijke mededeling. Of er financiële afspraken gemaakt zijn, wil niemand bevestigen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig