Paul Van Tigchelt nieuwe topman Ocad
Paul Van Tigchelt. Foto: WAS

De Antwerpse procureur Paul Van Tigchelt is aangeduid als de nieuwe topman van het Ocad, het orgaan dat het dreigingsniveau in ons land bepaalt. Hij volgt André Vandoren op.

Vandoren stond sinds 2008 aan het hoofd van Ocad. Zijn mandaat liep tot eind 2016, maar hij besloot om persoonlijke redenen vroeger te vertrekken. De 65­-jarige Vandoren keert nog een jaar terug naar het parket­-generaal van Brussel voor hij met pensioen gaat.

Zijn opvolger Paul Van Tigchelt komt van het Antwerpse parket-­generaal. Hij start op 1 januari bij het Ocad.

Voorheen was Van Tigchelt als magistraat gedetacheerd naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. Tot 2008 was hij onder meer adjunct-kabinetchef en woordvoerder van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD). Bij het parket was hij gespecialiseerd in drugsdossiers. Vorig jaar werd hij substituut-procureur-generaal.

De topman of -vrouw van het Ocad moet een magistraat zijn. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) stelden vier experts aan. Die besloten dat Van Tigchelt ‘op strategisch, analytisch, managerieel en communicatief vlak’ het beste scoorde, verduidelijkt Geens.

'In meerdere opzichten de geschikte persoon'

Criminoloog en hoogleraar Brice De Ruyver (UGent) vindt Van Tigchelt in meerdere opzichten alvast de geschikte persoon. 'Ik heb vier jaar lang met hem samengewerkt toen ik nog veiligheidsadviseur was en hij kabinetsmedewerker bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.'  In het College voor Inlichting en Veiligheid, de voorloper van de huidige Nationale Veiligheidsraad, bereidden de twee dagelijks beslissingen voor. 'Paul heeft daar de oprichting van Ocad in 2006 vanop de eerste rij meegemaakt, alsook de politiehervorming'. De Ruyver gaat verder: 'Door zijn ervaring bij het parket is hij bovendien erg vertrouwd met de internationale veiligheidssamenwerking en kent hij de directe partners van het Ocad erg goed.'

De criminoloog besluit dan ook dat Van Tigchelt de ideale persoon is om meteen aan de slag te kunnen gaan bij het veiligheidsorgaan, dat met het huidige terreurniveau een belangrijke functie te vervullen heeft.