Zambiaanse verkrachter wordt ambassadeur tegen seksueel geweld
Clifford Dimba of ‘Generaal Kanene’ na zijn vrijlating. Foto: AP

De Zambiaanse zanger Clifford Dimba verkreeg presidentiële gratie tijdens het uitzitten van zijn 18-jarige gevangenisstraf voor de verkrachting van een minderjarige. Maar wat nog meer ophef veroorzaakte, is Dimba's recente aanstelling als ambassadeur in de strijd tegen gendergerelateerd geweld.

VN-mensenrechtenexperts hebben Zambia scherp bekritiseerd nadat president Edgar Lungu zanger Clifford Dimba, in Zambia bekend onder de artiestennaam ‘Generaal Kanene’, gratie verleende op 16 juli na slechts een jaar gevangenisstraf. In de gevangenis had de zanger het lied ‘Ulemu’ of ‘respect’ opgenomen ter ere van de president, en dat was Lungu blijkbaar goed bevallen.

In 2014 was Dimba nog veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf voor de verkrachting van een veertienjarige. Maar wat pas echt de gemoederen in binnen- én buitenland deed oplaaien, was zijn aanstelling tot ambassadeur tegen seksueel geweld. Temeer omdat de zanger sinds zijn vrijlating zelfs betrokken zou zijn in nog twee andere incidenten van geweld tegen vrouwen.

‘Schandalige vrijlating, vreselijk rolmodel’

‘Deze schandalige vrijlating en aanstelling is niet alleen traumatiserend voor het slachtoffer in kwestie, maar ontmoedigt ook andere slachtoffers om soortgelijke misdrijven te rapporteren’, stelt Dubravka Simonovic, speciale VN-rapporteur inzake geweld tegen vrouwen.

‘Deze twee zaken ondermijnen de sterke boodschap tegen seksueel misbruik van vrouwen en meisjes, die door de originele straf nog werd ondersteund. Op deze manier wordt deze ernstige misdaad volkomen gebanaliseerd.’ Simonovic gaat verder: ‘Clifford Dimba krijgt nu een hoge positie toebedeeld en wordt zelfs afgeschilderd als een rolmodel in de bestrijding van geweld tegen vrouwen.’

VN-experts hebben de regering van de Afrikaanse republiek intussen opgeroepen om de benoeming van Dimba meteen in te trekken en ervoor te zorgen dat er nooit meer gratie wordt verleend aan dergelijke misdadigers.

Zelf verklaarde Dimba bij zijn wel erg bedenkelijke benoeming dat hij ‘de president niet teleur zou stellen’.