Luchtsteun van federale politie neemt eerste drone in gebruik
Foto: ppn

In Brasschaat heeft de Directie Luchtsteun van de federale politie woensdag haar eerste drone in gebruik genomen. Het toestel zal in eerste instantie worden ingezet om de wegpolitie te helpen bij fotogrammetrie na ongevallen en als extra hulpmiddel voor de Cel Vermiste Personen. Intussen lopen er ook aankoopprocedures voor twee drones voor de Directie van de Speciale Eenheden en één voor het labo van de federale gerechtelijke politie in Brussel. “Een drone zal echter nooit de klassieke luchtsteun vervangen, maar altijd complementair blijven”, aldus de politie.

Ook verschillende lokale politiekorpsen kochten de voorbije jaren al drones aan om bijvoorbeeld een beter overzicht te krijgen van massa-evenementen via luchtbeelden, maar ook om te helpen bij opsporingen. In tegenstelling tot drones voor commercieel of privaat gebruik zijn politiedrones niet gebonden aan de gangbare luchtvaartregels. Om te verzekeren dat de toestellen toch steeds op een veilige en verantwoorde manier worden ingezet, zal echter wel “naar de geest van die wetgeving” gehandeld worden. Een werkgroep waar de luchtsteun van de federale politie deel van uitmaakt, werkt ook aan een uniforme opleiding voor alle drone-piloten en -operatoren binnen de politie.

De federale politie ziet drones in ieder geval als een “uitermate geschikt extra politiemiddel”, maar blijft tegelijkertijd bezorgd over het potentiële gevaar van (private) drones voor de privacy, openbare rust en veiligheid. Diezelfde werkgroep wil daarom binnenkort een antwoord formuleren op de vraag hoe drones het best geïdentificeerd en geneutraliseerd kunnen worden door de politie zonder schade of verwondingen toe te brengen wanneer het toestel neerkomt - zeker indien de bestuurder niet meteen gevonden wordt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig