Zonnevliegtuig vliegt in april weer uit
De Solar Impulse 2 in Japan. Foto: REUTERS

Het avontuur van de zonnevlieger Solar Impulse 2 zal vanaf 20 april 2016 verdergezet worden. Dat maakte een van de piloten bekend. De historische tocht rond de aarde verloopt niet vlekkeloos.

‘We zullen klaar zijn om Hawaï te verlaten op 20 april’, aldus de piloot André Borschberg. Hij legde uit dat vanaf dan de dagen voldoende lang en de nachten kort genoeg zijn om te kunnen vliegen.

Vanaf 20 februari vinden tests plaats op de grond, daarna in maart tijdens de vlucht. De batterijen van het toestel zijn vervangen en de isolatie ervan is verbeterd.

Schade

De Solar Impulse 2 vertrok op 9 maart in Abu Dhabi en legde tot nu toe bijna 18.000 kilometer van de voorziene 35.000 kilometer af. De non-stopvlucht over de Stille Oceaan van 8.200 kilometer tot Hawaï vormde de langste etappe. Het toestel vloog bijna vijf dagen non-stop en vestigt daarmee een nieuw record.

Tijdens die overtocht liep het toestel schade op door oververhitte batterijen, waardoor het op het eiland moest blijven voor herstellingswerkzaamheden.

New York

Vanuit Hawaï heeft de Solar Impulse 2 vier mogelijkheden. ‘We kunnen gaan boven Vancouver, San Francisco, Los Angeles of Phoenix’, aldus Borschberg. ‘In elk geval zal de aankomst in New York zijn.’

De route van Europa naar Abu Dhabi, waar de tocht begon, zal volgens de piloot niet eenvoudig zijn door de geopolitieke context. Vliegen boven Noord-Afrika, de Alpen (vanwege turbulentie), Syrië, Irak en Israël is uitgesloten. ‘Ik denk dat we via Egypte zullen passeren, vervolgens Saudi-Arabië.’

Borschberg en de Zwitserse avonturier Bertrand Piccard (57) willen met hun avontuur bewijzen tot welke prestaties door zonne-energie aangedreven vliegtuigen in staat zijn.