Nasa stelt robotmissie naar Mars met minstens twee jaar uit
Foto: AFP

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa gaat zijn missie met de robot InSight naar Mars, die voorzien was voor begin volgend jaar, met minstens twee jaar uitstellen. Een cruciaal onderzoekinstrument dat geleverd werd door de Franse collega’s van CNES kan niet op tijd klaargestoomd worden, luidt de verklaring.

De lancering van de robot was voorzien voor maart 2016. De robot zou zes maanden later op de rode planeet landen. Hij moest er onderzoek doen naar de interne structuur van Mars, met name of die vloeibaar of vast is. Zo wilden wetenschappers meer inzicht in het ontstaan van de Aarde.

Maar deze week bleek uit testen dat een van de seismologische meetinstrumenten niet hermetisch afsluitbaar is en dus niet bestand tegen de extreme weersomstandigheden op Mars. ‘Het is een zware slag’, verklaarde de topman van CNES. ‘Het wijst op de extreem moeilijke job die we doen’.

De lancering van de robot moest gebeuren op een moment dat de Aarde en Mars het dichtst bij elkaar liggen, in maart volgend jaar. Het volgende geschikte moment is pas binnen 26 maanden, in mei-juni 2018. Nasa gelooft dat het technische probleem tegen dan kan opgelost zijn.

Vraag is hoeveel de vertraging het ruimtevaartagentschap zal kosten. Tot nu toe werd aan de missie al 525 miljoen dollar uitgegeven.