Boete voor wie vandaag in te ruime sociale woning woont
Foto: BELGA

Wie in de toekomst in een te ruime sociale woning leeft, krijgt geen contractverlenging als hij een kleiner aanbod twee keer weigert. Wie vandaag in een huis woont met meer dan één slaapkamer te veel, krijgt een boete.

Meer dan 15.000 mensen wonen volgens de meest recente cijfers (2013) in een sociale huurwoning die eigenlijk veel te ruim is voor het gezin. Die groep huurders heeft minstens twee slaapkamers op overschot. Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) wil aan de onderbezetting een einde maken met twee nieuwigheden: boetes en de invoering van tijdelijke huurcontracten. De Vlaamse regering wijzigde vrijdag verscheidene decreten om dat mogelijk te maken.

Wie vandaag in een woning woont met meer dan één slaapkamer te veel, moet een maandelijkse boete van 25 euro betalen vanaf de tweede overbodige slaapkamer. Toekomstige sociale huurders zullen via de invoering van tijdelijke huurcontracten worden aangespoord te verhuizen. Wie een kleinere woning twee keer weigert, hoeft niet meer te rekenen op een contractverlenging.

CD&V vindt de tijdelijke contracten slechts een ‘eerste stap’. ‘Nu is een grondige evaluatie van de hele regelgeving aan de orde’, zegt Vlaams Parlementslid Katrien Partyka. ‘Wij pleiten vooral voor veel minder regeltjes.’