Beroemdste bordeelhoudster van Frankrijk overleden
Foto uit 1986 Foto: AFP

In het Zuid-Franse Nice is zaterdag de illustere Madame Claude op 92-jarige leeftijd overleden, zo heeft het Franse persbureau AFP dinsdag gemeld. Madame Claude, echte naam Fernande Grudet, maakte in de jaren zestig en zeventig naam en faam met een uitgebreid netwerk van luxeprostituees. Haar meisjes zouden volgens de media onder meer de Iraanse sjah, JFK en Fiat-baas Gianni Agnelli diensten hebben bewezen.

Madame Claude bestierde op haar hoogtepunt een netwerk van ongeveer 500 vrouwen en een handvol jongens die zich voor tarieven van 1.500 tot 2.300 euro per nacht ten dienste stelden van toppolitici, filmsterren, zakenlui en andere cliënten uit de hoogste kringen. Onder meer John F. Kennedy en de baas van Fiat, Giovanni Agnelli, zouden tot haar klanten behoord hebben.

In ruil voor de confidenties die de callgirls van Madame Claude wel eens ter ore kwamen, genoot de hoerenmadam bescherming van hogerhand. Aan dat verhaal kwam echter een einde met het aantreden van president Valéry Giscard d’Estaing, die de strijd aanbond met het souteneurschap.

Ook de Franse fiscus presenteerde haar midden jaren zeventig de rekening en Madame Claude week uit naar de Verenigde Staten. Toen ze een tiental jaar later, in 1986, terugkeerde naar Frankrijk, moest ze alsnog vier maanden naar de cel. Niettemin zette Madame Claude in de jaren negentig opnieuw een netwerk van callgirls op.

In 1992 werd ze opnieuw veroordeeld voor het aanzetten tot prostitutie en daarna gaat de op dat moment zeventigjarige Française met pensioen. In 1977 werd van haar leven ook een film gemaakt, Madame Claude, door Just Jaeckin, de regisseur van Emmanuelle. Grudet overleed op zaterdag 19 december. Ze is 92 geworden.