Tunesië verlengt noodtoestand
President Beji Caïd Essebsi Foto: AP

Beji Caïd Essebsi, de president van Tunesië, heeft dinsdag aangekondigd dat de noodtoestand in zijn land met twee maanden wordt verlengd tot 21 februari.

De noodtoestand was ingevoerd na de zelfmoordaanslag die op 24 november het leven kostte aan twaalf veiligheidsagenten en zou woensdag verstrijken. Sinds de aanslag hebben de ordediensten volgens ngo’s honderden huiszoekingen en arrestaties uitgevoerd.

Tunesië wordt vaak omschreven als het enige land waar de Arabische Lente echt succesvol is geweest. Zo won het Tunesisch Kwartet voor de Nationale Dialoog dit jaar nog de Nobelprijs voor de Vrede . De prille democratie kampt echter met een sterke jihadistische tegenbeweging. Volgens officiële cijfers zouden meer dan 6.000 Tunesiërs vechten aan de zijde van Islamitische Staat in Syrië, Irak en Libië.

Het land is dit jaar ook meermaals getroffen door terreuraanslagen. Zo vermoordde een terrorist in juni 38 vakantiegangers in een hotelcomplex in de badplaats Sousse. In maart werden bij een aanval op het nationaal museum Bardo in Tunis meer dan 20 toeristen gedood.