‘RVA schrapt 70.000 uitkeringen’
Foto: BELGA

In 2015 zouden meer dan 70.000 personen hun uitkering bij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) verloren hebben. Dat berekende de socialistische vakbond ABVV.

Het gaat enerzijds om mensen die hun uitkering verliezen omdat ze onvoldoende solliciteren of geen job aannemen en anderzijds om schoolverlaters die niet langer recht hebben op de inschakelingsuitkering.

Via de procedures bij de gewestelijke arbeidsbemiddelingsdiensten voor activering werden in de eerste helft van 2015 volgens de vakbond 19.867 werklozen gesanctioneerd door de RVA. “Voor het tweede semester schat de RVA momenteel het aantal sancties op 13.088, zodat er in 2015 in totaal ongeveer 33.000 uitsluitingen zullen zijn”, aldus de bond.

Bovendien hamert het ABVV opnieuw op de verstrengde regels rond de inschakelingsuitkering. Zo verkortte de vorige regering van Elio Di Rupo de duur van de uitkering voor schoolverlaters tot drie jaar, een maatregel die vanaf 2015 effect begon te hebben. ’Volgens de definitieve cijfers tot en met september en de ramingen van de RVA voor oktober-december 2015, komen we op 29.431 uitsluitingen.’

Daar voegt het ABVV, op basis van RVA-schattingen, bijna 8.400 schoolverlaters aan toe ’die het recht op de inschakelingsuitkering ontzegd werd’ door de verdere verstrengingen van de huidige regering van Charles Michel. De uitkering wordt sinds dit jaar maar tot de 25-jarigen toegekend en op 1 september kwamen er nog diplomavereisten bij voor personen jonder dan 21.

’Alles samen komen we dus aan meer dan 70.000 mensen die hun uitkering verloren in 2015, waarvan 40.000 (bijna 38.000, nvdr.) alleen al omdat men hen botweg het recht ontzegt op een uitkering (de schoolverlaters). Een triest record. Geen wonder dat het aantal armen op de bijstand (OCMW) maand na maand blijft toenemen.’

De meest recente RVA-cijfers zijn die van oktober. In de loop van deze week worden die van november gecommuniceerd en de jaarcijfers zijn er pas in 2016. De dienst reageert niet op de ABVV-cijfers.

De RVA staat in voor de uitbetaling van uitkeringen. Vanaf 1 januari gaat met de zesde staatshervorming de controle en sanctionering van werklozen over naar de gewesten, die tot nu toe voor de arbeidsbemiddeling instaan, zeg maar het begeleiden van mensen naar werk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in