'Nikabmeisje' krijgt 18 maanden cel
Foto: belga

Stéphanie Djato, die tijdens een politiecontrole in 2012 weigerde haar nikab af te doen, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden.

Stéphanie Djato werd op 31 mei 2012 gecontroleerd aan een bushalte in Jette omdat ze een nikab droeg. Toen ze weigerde die af te doen, werd ze meegenomen naar het commissariaat. Onderweg gaf ze een van de agenten, een vrouw, een kopstoot en ook op het commissariaat gedroeg ze zich agressief. Het kwam daar tot een schermutseling waarbij zowel de vrouw als twee vrouwelijke agenten gewond raakten.

Zelf heeft Djato altijd volgehouden dat ze pas geweld gebruikt nadat haar nikab was doorgeknipt. Uiteindelijk werd ze naar het ziekenhuis gebracht en vrijgelaten.

Sharia4Belgium

Nog dezelfde avond kwam het tot onlusten aan het politiecommissariaat in de Briefdragerstraat in Sint-Jans-Molenbeek nadat Sharia4Belgium opgeroepen had tot protestacties. Ook de dagen nadien was het onrustig in de Brusselse gemeente, tot een Parijse moslimextremist in het metrostation Beekkant twee agenten neerstak vanwege het nikab-incident. Achteraf zou blijken dat Djato de islamitische vrouw was van Sharia4Belgium-oprichter Fouad Belkacem. 

Celstraf en schadevergoeding

De correctionele rechtbank beschouwde Djato als de enige verantwoordelijke voor het incident en legde haar een celstraf van achttien maanden en een boete van 900 euro op. De vrouw moet vier agenten die bij het incident betrokken waren ook een schadevergoeding van elk 2.500 euro betalen. De agente die de kopstoot incasseerde, krijgt een schadevergoeding van 7.200 euro en de politiezone Brussel West een van 607 euro.

Stéphanie Djato liet verstek gaan voor haar proces en de rechtbank beval dan ook haar onmiddellijke aanhouding. Ze is de dochter van een Belgische vader en een Kameroense moeder. Het meisje ging naar een Nederlandstalige Brusselse school en bekeerde zich op haar twintigste tot de islam ‘uit persoonlijke overtuiging’.