Ingelmunster en Scherpenheuvel-Zichem weigeren extra asielzoekers
Kurt Windels, burgemeester van Ingelmunster. Foto: Frank Meurisse

Volgens het spreidingsplan moet de stad Antwerpen 134 extra asielzoekers opvangen. Geraardsbergen, dat zich lang verzette, krijgt er 42. Ingelmunster weigert meer asielzoekers, net zoals Scherpenheuvel-Zichem.

Door vrijwillige inspanningen hebben de gemeenten en OCMW’s de voorbije maanden al veel extra opvangplaatsen voor asielzoekers kunnen openen, maar omdat de instroom zo hoog blijft, zag de federale regering zich genoodzaakt een verplicht spreidingsplan voor 5.000 asielzoekers goed te keuren. Het plan gaat pas in het voorjaar in, maar de burgemeesters kregen al een brief zodat ze weten waar ze aan toe zijn.

Vooral Antwerpen (134 extra asielzoekers) en Leuven (124 extra asielzoekers) moeten nog een forse inspanning leveren.

Nadat de Antwerpse OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) eerder had laten verstaan dat Antwerpen ‘vol zit’, is het OCMW nu toch bereid tot een extra inspanning. Geraardsbergen weigerde lang om ook maar één asielzoeker op te vangen, omdat de gemeente al veel leefloners heeft, maar in het spreidingsplan moet burgemeester Guido De Padt (Open VLD) op zoek naar plaats voor 42 asielzoekers.

'Wij vangen al veel asielzoekers op'

Ingelmunster en Scherpenheuvel-Zichem kunnen zich niet vinden in het spreidingsplan. De West-Vlaamse gemeente Ingelmunster wordt gevraagd vier asielzoekers op te vangen, boven op de vijftig bestaande plaatsen, maar weigert dat. ‘Wij vangen al veel meer asielzoekers op dan gemiddeld. Het is eerst aan gemeenten die minder doen’, zegt burgemeester Kurt Windels (kartel De Brug/N-VA/Open VLD). Hij kijkt daarbij naar de buren Izegem, Harelbeke en Tielt die twee tot drie keer zoveel inwoners tellen, maar minder asielzoekers opvangen en ook in het spreidingsplan geen forse inspanning moeten doen.

Volgens Scherpenheuvel-Zichem, in Vlaams-Brabant, werd bij het spreidingsplan 'totaal geen rekening gehouden' met het feit dat de gemeente al 211 asielzoekers opvangt. Volgens het plan moet ze 8 extra asielzoekers opvangen.

Piet Van Schuylenbergh, directeur van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), vindt het spreidingsplan nochtans rechtvaardig. 'Het plan zit goed in elkaar, alleen was de communicatie misschien verwarrend', zei hij in het Radio 1-programma De Ochtend. Het gaat om voorlopige cijfers. Er kunnen hier en daar nog extra plaatsen gecreëerd worden, wat een invloed kan hebben op de aantallen.'

Het spreidingsplan werd berekend op basis van vier parameters: het bevolkingsaantal (telt mee voor 35 procent), het netto belastbaar inkomen (20 procent), het aantal bestaande opvangplaatsen (30 procent) en het aantal leefloners (15 procent). 

 

De cijfers voor uw gemeente op: www.standaard.be/opvangplaatsen