Geen enkel spaarboekje levert nog geld op
Foto: Photo News
Slechts een klein aantal spaarrekeningen leverden dit jaar voldoende rendement op om de stijgende levensduurte te compenseren. Voor 2016 zijn de vooruitzichten nog slechter. Zoals de kaarten er nu voor liggen, zal volgend jaar geen enkele spaarrekening nog meer rente bieden dan de hoogte van de inflatie. Tussen de verschillende formules blijven wel erg grote verschillen betaan. Dat blijkt uit de resultaten van de verkiezing van de Spaarrekening van het Jaar door spaargids.be en De Standaard.

De verkiezing van de spaarrekening van het jaar is er een in mineur. De rente ging dit jaar nog verder omlaag. Aan het eind van het jaar is de rente op een groot aantal spaarboekjes weggezakt tot 0,05 procent basisrente, en 0,10 procent getrouwheidspremie. Of: wie nu 10.000 euro stort, en dat bedrag een jaar laat staan, krijgt daar een vergoeding van amper 15 euro rente voor uitbetaald, als de rente in de tussentijd tenminste niet wordt aangepast.

Over het hele jaar 2015 gezien is de situatie minder dramatisch. Dat blijkt duidelijk uit de categorie 'passief sparen', waarbij iemand 10.000 euro op een rekening heeft staan, daar een jaar niet naar omziet en zo wel de volledige getrouwheidspremie incasseert. De helft van de ruim 80 bekeken spaarrekeningen brachten in dat scenario dit jaar nog meer dan 50 euro rente op.

De verschillen tussen de banken  blijven wel groot. Zo bood PSA Bank Distingo Plus, zoals eind vorig jaar voorspeld, het hoogste rendement. Dat leverde 180,55 euro op. Wie bij KBC een gewoon spaarboekje heeft, kreeg maar 20,78 euro, zowat negen keer minder.

Die opbrengst van PSA Bank oogt mooi, maar de balans is triest. De inflatie op jaarbasis bedroeg in december 1,50 procent. Dat betekent dat wie vorig jaar 10.000 euro op een spaarboekje had staan, nu 10.150 euro moet staan hebben om die inflatie te compenseren. Dat is slechts bij drie spaarrekeningen het geval: De eerder genoemde PSA Bank Distingo Plus, De NIBC Direct getrouwheidsrekening, en de Evi Getrouwheidsrekening. Al de rest blijft onder die drempel.

Afgaande op de rentevoeten die de banken bieden vanaf 1 januari, is de spaarder volgend jaar best af bij Banca Monte Paschi Belgio. De Fedeltà rekening, waarop een inleg van minstens 10.000 euro vereist is, biedt al enige tijd 0,2 procent basisrente en 1,2 procent getrouwheidspremie. Dat totaal van 1,4 procent oogt mooi, maar in de praktijk levert het netto ook niets op. Het planbureau verwacht volgend jaar immers een gemiddelde inflatie van om en bij de 1,6 procent. Maar de meeste spaarders zijn nog een stuk slechter af. Ruim de helft van de spaarrekeningen zal volgend jaar niet meer dan 30 euro rente opbrengen op een bedrag van 10.000 euro.

 

Hoe brengt uw bank het er vanaf in deze lijst? Bekijk het overzicht