Raman wil groepsgesprek met jonge holebi's na schorsing door KAA Gent
Foto: Belg

KAA Gent verklaart in een persbericht zich 'volledig te distantiëren' van de uitlatingen van speler Benito Raman zondagavond na de wedstrijd en hem daarvoor ook te schorsen. De voetballer verontschuldigde zich op Twitter en liet weten dat hij bereid is een groepsgesprek te hebben met holebi's.

Na de wedstrijd van AA Gent tegen KV Kortrijk afgelopen zondag, begon Benito Raman 'Alle boeren zijn homo' te scanderen in de microfoon. Hij deed dit om de harde kern van de Buffalo's wat op te jutten nadat rivaal Club Brugge eerder op de dag had verloren. Raman bood achteraf op Twitter zijn verontschuldigingen aan maar het kwaad was echter al geschied en hij kreeg heel wat kritiek op de sociale media.

KAA Gent heeft nu beslist om Benito Raman met onmiddellijke ingang voor onbepaalde duur te schorsen. 'Om Benito te helpen bij de verdere uitbouw van zijn carrière zal hij ook extra psychologische begeleiding krijgen om verdere incidenten, die een gevolg zijn van zijn jeugdige onbezonnenheid, te voorkomen', schrijft de club.

'We Are One Family, We Are Buffalo'

Gent verklaart voorts dat de club diversiteit en verdraagzaamheid net hoog in het vaandel voert: 'Wij willen een club zijn die open staat voor iedereen, getuige daarvan ook onze slogan: "We Are One Family, We Are Buffalo". KAA Gent wil zich dan ook verontschuldigen, in eerste instantie bij de holebi-gemeenschap in het algemeen en bij de eigen holebi-supporters in het bijzonder.'

De club verontschuldigt zich na Ramans 'ongepaste uitlatingen' ook tegenover de landbouwgemeenschap en de supporters van Club Brugge. De voetbalclub hoopt dat dit incident de goede verstandhouding tussen de twee clubs niet in het gedrang brengt. 

Communitywerking

KAA Gent laat verder weten dat dit incident een kaakslag was voor de communitywerking van KAA Gent, 'die nationaal en internationaal geroemd wordt voor zijn projecten rond diversiteit en holebi-acceptatie'. Het communiqué van de voetbalclub legt uit: 'Via Voetbal in de Stad en in samenwerking met de stad Gent en onze eigen supportersfederatie werkt de club reeds jaren rond deze thematiek en werden al talloze initiatieven genomen. (...) Voorts levert de club al jaren inspanningen om de speler in kwestie goed te begeleiden, niet alleen op sportief maar ook op psychologisch vlak. Het is dan ook moeilijk te begrijpen dat hij toch nog herhaaldelijk in de fout gaat.' 

Er zal ook een intern gesprek met de hele spelersgroep volgen, die zich bewust is van de imagoschade die het team hierdoor heeft opgelopen. De spelersgroep stelt onder leiding van kapitein Sven Kums een alternatieve straf voor in overleg met een holebi-organisatie. 

Intussen bood Raman reeds aan om een groepgesprek te voeren met jonge holebi's via de holebiverenigingen Casa Rosa en Cavaria. Die laatste antwoordde alvast 'altijd bereid te zijn tot constructieve samenwerking'.