Nederlandse justitie onderzoekt uitspraken Dewinter
Dewinter op de foto bij een Nederlandse fan. Foto: EPA

In het Nederlandse Rotterdam veroorzaakte Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter ophef op een demonstratie van anti-islambeweging Pegida.

In de Rotterdamse wijk ‘de Kop van Zuid’ deed de Vlaams Belang-politicus (53) zaterdagmiddag enkele omstreden uitspraken over de islam, waarbij hij stelde dat de Koran ‘een license to kill’ is en ‘een militair handboek over hoe ongelovigen moeten worden vermoord en afgeslacht.’ Tijdens zijn toespraak voor de Nederlandse tak van de anti-islambeweging Pegida hield Dewinter een exemplaar van de Koran omhoog.

Geldermalsen

Dewinter toonde verder ook begrip voor de rellen in het Nederlandse stadje Geldermalsen. ‘De gebeurtenissen waren misschien niet elegant of gepast. Maar als politici niet willen luisteren, moeten ze helaas maar voelen.’

Afgelopen woensdag liep een demonstratie tegen de komst van een nieuw asielcentrum in Geldermalsen volledig uit de hand. Demonstranten gingen met de politie op de vuist en er werden zelfs lawinepijlen afgevuurd op het gemeentehuis. Het ging om ruim negentig herrieschoppers, veertien onder hen werden opgepakt.

Gerechtelijk onderzoek

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Rotterdam laat weten dat de toespraak is opgenomen. ‘We gaan nader bestuderen of de uitlatingen discriminerend of opruiend zijn’, legt de zegsvrouw uit. Tijdens de demonstratie was er ook een officier van Justitie ter plaatse, maar volgens de woordvoerster was er op het moment zelf geen aanleiding om in te grijpen.

Het is niet de eerste keer dat Dewinter in het buitenland in opspraak komt. Tijdens een grote manifestatie in het Duitse Dresden hield hij op maandag 7 december nog een gelijkaardige toespraak. Ook de Duitse justitie onderzoekt nu of de Vlaams Belanger zich schuldig heeft gemaakt aan volksopruiing.

In ons land beschreef Dewinter de Koran vorig jaar als ‘bron van alle kwaad’, na een vraag in de Kamer over de aanpak van radicalisering.