Toshiba schrapt bijna 7.000 jobs na miljardenverlies
Toshiba-topman Masashi Muromachi Foto: REUTERS

De Japanse technologiereus Toshiba verwacht in het lopende boekjaar, dat tot eind maart loopt, een recordverlies van 550 miljard yen (4,2 miljard euro). Dat verlies komt er onder meer door een herstructurering ten gevolge van het boekhoudschandaal, waarbij de cijfers jarenlang opgepompt bleken. Duizenden banen zullen verdwijnen, zo meldde het bedrijf maandag.

Toshiba zal tegen eind maart 6.800 banen schrappen in de afdeling lifestyle, die consumentenelektronica, bijvoorbeeld pc’s en televisies, en huishoudapparaten maakt. Ook wordt een televisiefabriek in Indonesië van de hand gedaan en wordt het onderzoekscomplex nabij Tokio gesloten en verkocht. En tegen maart verdwijnen er op de hoofdzetel bovendien circa duizend banen.

Toshiba gaf in september toe dat de nettowinstcijfers van de boekjaren 2008 tot en met 2014 met 155 miljard yen opgeblazen werden, zodat verlieslatende bedrijfstakken winstgevend bleken. Het schandaal, dat uitgespit werd door een onafhankelijke onderzoekscommissie, kostte verschillende toplui hun baan. Verschillende aandeelhouders nemen intussen gerechtelijke stappen tegen toplui, om schadevergoeding te bekomen.

Het aandeel sloot maandag 9,8 procent lager in Tokio, nadat de zakenkrant Nikkei reeds meldde dat het bedrijf waarschijnlijk meer dan 500 miljard yen verlies verwacht.

Bij Toshiba werken wereldwijd bijna 200.000 mensen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in