India laat jonge veroordeelde van beruchte groepsverkrachting na 3 jaar vrij
Er was al heel wat protest tegen de vrijlating van de jonge dader Foto: REUTERS

In India is een jongeman die veroordeeld werd wegens een ophefmakende groepsverkrachting vrijgelaten na amper 3 jaar cel. Dat lokt nogal wat protest uit.

De verkrachting veroorzaakte destijds nogal wat ophef, niet alleen in India, maar ook daarbuiten.

Zes mannen lokten de vrouw en haar vriend op een bus, waarna ze de vrouw meermaals op gewelddadige wijze verkrachtten. Het koppel werd vervolgens geslagen met een ijzeren staaf en nadien uit de bus gegooid en op de weg gedumpt. De vrouw overleed twee weken later aan haar verwondingen. Een gruwelijke zaak die wereldwijd weerklank vond en de manier waarop vrouwen in India behandeld worden onder de aandacht bracht.

Vier beschuldigden werden ter dood veroordeeld, een vijfde hing zichzelf op in zijn cel. De zesde beschuldigde, die op het moment van de feiten 17 jaar was, had zich volgens de politie uiterst wreed gedragen (hij zou de ingewanden van de vrouw met zijn handen uit het lichaam getrokken hebben), maar kwam er dankzij zijn jonge leeftijd van af met 3 jaar cel. Er kwam een debat op gang of het land - waar om de 20 minuten een verkrachting aangegeven wordt - te laks omgaat met jonge daders van dergelijke misdaden.

Nu komt de jongeman vrij omdat een rechtbank zijn straf van 3 jaar, de maximumstraf die de jongerenrechtbank hem kon opleggen gezien zijn leeftijd, niet verlengd heeft. Volgens de rechters kon dat niet omdat zijn straf in overeenstemming was met de bestaande wetgeving.

Meer dan honderd mensen - waaronder de ouders van het slachtoffer van de verkrachting - kwamen al op straat om te protesteren tegen de beslissing. En er wordt door een belangengroep ook al een procedure opgestart om hem voor het hoogste gerechtshof van het land te brengen, zodat hij toch weer naar de cel zou moeten.