Burgemeesters Tervuren en Overijse klagen over Nederlandsonkundig spoedpersoneel

Burgemeesters Jan Spooren (Tervuren) en Dirk Brankaer (Overijse) klagen zaterdag aan dat inwoners uit de Druivenstreek die beroep doen op noodhulp vaak geconfronteerd worden met ambulanciers of dokters die het Nederlands niet machtig zijn. Bovendien worden patiënten ook regelmatig naar ziekenhuizen in Brussel gevoerd, waar ze opnieuw geconfronteerd worden met Nederlandsonkundig personeel, luidt het.

Beide burgemeesters noemen de situatie onaanvaardbaar. ‘Het leidt tot vertragingen en communicatieproblemen die soms levensbedreigend zijn’, aldus Spooren (N-VA) en Brankaer (OV2002/N-VA/CD&V) in een persbericht. Wat de situatie in de Brusselse ziekenhuizen betreft, wijzen ze erop dat deze volgens de taalwetgeving een tweetalige dienstverlening moeten garanderen. ‘De praktijk bewijst echter dat dit meestal niet het geval is’, aldus beide burgemeesters.

Spooren en Brankaer vragen de Provinciale Geneeskundige Commissie om in een brief aan ziekenhuizen te eisen dat elke MUG of ziekenwagen die uitrijdt naar Nederlandstalig gebied minstens één persoon aan boord moet hebben die het Nederlands machtig is.

Tot slot willen ze de bevolking sensibiliseren over het feit dat als de patiënt vraagt om naar het dichtsbijzijnde Nederlandstalig ziekenhuis vervoerd te worden, de noodcentrale een speling van 10 minuten kan hanteren bij de keuze van het snelste traject. Welke ziekenwagen gestuurd wordt en naar welk ziekenhuis de patiënt gebracht wordt, hangt immers onder meer af van de snelste aanrijtijd.