VRT moet inzetten op informatie, educatie en cultuur, minder op sport
Foto: Photo News

Na de raad van bestuur van de VRT heeft nu ook de Vlaamse regering de nieuwe beheersovereenkomst 2016-2020 tussen de Vlaamse Gemeenschap en de openbare omroep goedgekeurd. ‘De VRT wordt uitgebouwd tot een toekomstgerichte en toonaangevende publieke omroep’, staat in het persbericht. Maar wel een omroep die het met minder geld moet doen.

Nadat de raad van bestuur donderdag al het licht op groen had gezet voor de beheersovereenkomst 2016-2020, was het wachten op het fiat van de Vlaamse regering. En dat is er nu, vrijdag, gekomen.

‘De kernopdrachten van de publieke omroep blijven dezelfde als voorheen’, staat in de gezamenlijke mededeling van de VRT en de Vlaamse regering. 'De VRT blijft een kwalitatief aanbod realiseren voor alle Vlamingen. De prioriteit (...) ligt bij informatie, cultuur en educatie. Ontspanning met een meerwaarde en sport dienen een breed publiek te bereiken'. In de praktijk zal dat dus betekenen dat sport en entertainment minder belangrijk worden.

Wel belangrijk is dat de openbare omroep het de komende jaren met minder overheidsmiddelen moet doen. De Standaard schreef eerder al dat er 30 miljoen euro moet worden bespaard. Dat zal gespreid over 4 jaar mogen gebeuren. De details rond deze besparingsronde, waartegen het personeel in oktober hevig protesteerde, worden nog verder uitgewerkt in een transformatieplan.

'De dotatie voor de VRT wordt wel vastgeklikt voor de komende vijf jaar', heeft Vlaams minister van Media Sven Gatz gezegd bij het bekendmaken van de goedkeuring. 

Alle merken van de VRT - Eén, Canvas, Ketnet, Radio 1 & 2, Klara, MNM, Studio Brussel, VRT Nieuws (dat vanaf 2016 de opvolger van deredactie.be wordt) en Sporza - worden ook behouden.

Meer extern en digitaal

Er zullen ook vaker externe productiehuizen ingeschakeld worden en minder programma’s zullen binnenshuis gemaakt worden. En Gatz wil ook dat de VRT beter met andere zenders en distributeurs samenwerkt.

De openbare omroep trekt wel volop de onlinekaart: het aanbod op (mobiel) internet wordt versterkt en er wordt geïnvesteerd in innovatie.

Mediaminister Gatz, gedelegeerd bestuurder Leo Hellemans en voorzitter van de raad van bestuur van de VRT Luc Van den Brande zullen maandag meer uitleg geven over de beheersovereenkomst. Gatz en Van den Brande hebben al kort gereageerd in de persmededeling.

'Ik ben zeer tevreden dat de onderhandelingen met de VRT over een nieuwe beheersovereenkomst constructief zijn verlopen. De Vlaamse Regering, de directie en de raad van bestuur hebben er duidelijk voor gekozen om de VRT verder uit te bouwen tot een moderne, toekomstgerichte en toonaangevende publieke omroep. Ze zal bovendien inzetten op het versterken van de mediasector door meer te investeren en nauwer samen te werken met externe productiehuizen en mediaorganisaties.'
Sven Gatz
Vlaams minister van Media (Open VLD)
'De openbare omroep moet de volgende jaren een aanzienlijke budgettaire inspanning doen. Hier tegenover staat een gewaarborgde financiering voor de komende jaren. Die stabiliteit is absoluut noodzakelijk in een periode waarin de VRT haar nieuwe toekomststrategie en transformatie moet doorvoeren. Belangrijk is ook dat er een algemene consensus is dat Vlaanderen ook in de toekomst en sterke openbare omroep nodig heeft die op een innovatieve manier publieke meerwaarde biedt en zijn rol als maatschappelijke dienstverlener ten volle opneemt. De VRT moet alle Vlamingen blijven bereiken en met een aangepast aanbod aanwezig zijn op alle relevante platformen.'
Luc Van den Brande
voorzitter van de raad van bestuur van de VRT

Op zoek naar gedelegeerd bestuurder

Nu de beheersovereenkomst in kannen en kruiken is en het transformatieplan wordt uitgetekend, wacht de VRT nog een belangrijke opdracht: een nieuwe gedelegeerd bestuurder vinden. Leo Hellemans gaat eind februari 2016 met pensioen. De Vlaamse regering keurde de procedure voor de aanwerving in oktober goed, die voorziet in een samenwerking met een gespecialiseerd extern bureau.