De Belgische componist Luc Brewaeys is op 56-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat meldt de VRT-nieuwsredactie. De componist uit Mortsel heeft verschillende stukken voor binnen- en buitenlandse orkesten geschreven. Hij werkte in de jaren 80 vaak samen met Iannis Xenakis.

De composities van Brewaeys werden uitgevoerd door onder meer De Munt, deFilharmonie, het Nationaal Orkest, Champ d’ Action en Ictus. In de jaren 80 werkte hij verschillende keren samen met de Griekse componist Iannis Xenakis. Brewaeys schreef tientallen composities en ontving verschillende prijzen voor zijn werk.

In zijn werk schuwde Brewaeys het experiment niet. Vier jaar geleden kwam Brewaeys nog in een kleine polemiek terecht met zijn opgelegde werk voor de Koningin Elisabethwedstrijd. De jury van de wedstrijd vond de compositie van Brewaeys te moeilijk voor de wedstrijd.

Brewaeys was een briljante geluidenmaker, die perfect begreep hoeveel kleur je uit een instrument kon persen. Zijn obsessie voor klank staat in de kern van zijn taal. Op zoek naar het juiste geluid kwam hij vaak uit bij nieuwe speeltechnieken, originele bezettingen of ongewone klankbronnen zoals een mazouttank, badkuip of kartonnen megafoon.
Tom Janssens
Dit weekend meer in de Cultuurbijlage van De Standaard.