Belgische kinderen eten structureel ongezond
Foto: Belga

Belgische peuters en kleuters hebben geen gezond voedingspatroon. Ze blijken veel te veel energie en eiwitten tot zich te nemen en te weinig vetten en vezels, zo blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel waarvan de resultaten werden gepubliceerd in de European Journal of Nutrition. Minder eiwitten in de voeding zou kinderen gezonder maken.

Een team van de Vrije Universiteit Brussel onder leiding van Koen Huysentruyt voerde onderzoek uit naar de dieetgewoonten van gezonde peuters en kleuters van zes maanden tot drie jaar. Hoofddoel was om de belangrijkste bronnen van energie en macronutriënten (koolhydraten, vetten, eiwitten) in kaart te brengen.

Het onderzoek leert dat het dieet van de kinderen niet voldoet aan de maatstaven van een gezond voedingspatroon: ze blijken veel te veel energie en vooral ook eiwitten tot zich te nemen. Wanneer eiwitten meer dan vijftien procent van de energie-inname vormen, kan dat tot gezondheidsproblemen leiden.

De consumptie van vetten ligt daarentegen op een te laag niveau, en de voeding bevat te weinig vezels.

Meer moedermelk, minder zoetigheid

De onderzoekers pleiten voor een langere voortzetting van borstvoeding. Tijdens de eerste twee levensjaren is melk de belangrijkste voedingsbron. Hoewel het een goede bron van vetten is, bevat vooral koemelk veel eiwitten. Als de kinderen langer borstvoeding zouden krijgen, zou dat ervoor kunnen zorgen dat de inname van energie en eiwitten langer op een gezond niveau blijft.

Dat kleuters vanaf hun eerste levensjaar ook steeds meer met volwassenen mee-eten, leidt er ook toe dat ze meer gebak en snoep gaan eten. Bij kinderen die borstvoeding ontgroeid zijn, zouden ouders er door individueel voedingsadvies toe kunnen worden bewogen zich beter aan de voedingsrichtlijnen te houden, aldus de onderzoekers.