Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines gaat haar langeafstandsvloot uitbreiden met twee nieuwe Airbus A330-toestellen. Daarmee zal ze onder meer de verbinding Brussel-Toronto opstarten, zo deelt de maatschappij vrijdag mee, en het aanbod naar Afrika en de Verenigde Staten uitbouwen. Ook de mogelijkheden om naar India te vliegen worden geanalyseerd. Er worden minstens 140 banen gecreëerd.
Het Canadese Toronto wordt vanaf april toegevoegd aan het langeafstandsnetwerk van Brussels Airlines. Daarmee vult Brussels Airlines een deel van het gat dat de Indiase maatschappij Jet Airways achterlaat, wanneer zij eind maart van Brussels Airport verhuist naar de Amsterdamse luchthaven Schiphol.
Daarnaast zal Brussels Airlines in de lente ook het aanbod naar Afrika uitbreiden, met extra vluchten naar Kigali (Rwanda) en Entebbe (Oeganda). Die bestemmingen zullen vanaf dan respectievelijk zes en vier keer per week aangevlogen worden. De luchtvaartmaatschappij bekijkt of ze zal gaan vliegen naar Lagos (Nigeria) of Libreville (Gabon).
Brussels Airlines heeft ook extra plannen richting de VS. Het voegt een extra wekelijkse vlucht toe naar Washington DC (tot zes keer per week) en kan via codesharing ook extra tickets aanbieden naar Newark (New York).
India
Naast deze routes, analyseert het ook de mogelijkheden om naar India te vliegen. 'We bekijken de mogelijkheden om samen met Star Alliance-partner Air India een route naar Mumbai te openen', zegt Bernard Gustin, ceo van Brussels Airlines. 'India is zeer aanlokkelijk, maar we willen eerst zeker zijn van onze zaak. Het houdt immers een zeker risico in en het vormt een forse strategische koerswijziging.' De maatschappij zal in het eerste kwartaal beslissen of het India wordt of een uitbreiding van de bestemmingen in West-Afrika.
Gustin wijst erop dat de plannen van Brussels Airlines minstens 140 banen zal opleveren. De uitbreidingsplannen zijn goed voor ongeveer nieuwe jobs bij het vliegend personeel (piloten en stewards). Daarnaast creëren ze ook banen bij de check-in, het vliegtuigonderhoud, de afhandelaars en de catering.
'Wanneer een Belgische luchtvaartmaatschappij investeert in een bijkomend vliegtuig, leidt dit gemiddeld tot vier keer meer jobs dan wanneer een buitenlandse maatschappij een route naar ons land opent', klinkt het.