Federale overheid voegt gender 'X' toe aan vacatures
Elke Sleurs Foto: BELGA

In vacatures voor de federale overheidsdiensten wordt de traditionele M/V-melding voortaan uitgebreid tot M/V/X. De beslissing van minister voor Ambtenarenzaken Steven Vandeput en Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs kadert in een streven naar genderneutraliteit, zo meldt die laatste vrijdagochtend.

De federale overheid voegt dus een X toe, als alternatief voor “alle personen die zich niet in de M of de V kunnen terugvinden”. Daarmee kiest ze voor een andere optie dan de Vlaamse overheid, die in juni besliste de afkortingen gewoon weg te laten.

'Iedereen is welkom'

'Er is nadrukkelijk gekozen om X toe te voegen en niet om M/V weg te laten', stelt minister Vandeput in een persbericht. 'De M/V weglaten zou enkel een verschuiving zijn van het probleem, want in de sollicitatieprocedure en bij aanwerving moet een kandidaat hoe dan ook een geslacht invullen. De keuze om X toe te voegen is een duurzame oplossing met een grote signaalfunctie.'

'Door de X toe te voegen worden alle kandidaten, ongeacht gender of geaardheid, aangesproken want iedereen is welkom bij de federale overheidsdiensten', voegt staatssecretaris Sleurs toe.

Eerder dit jaar keurde de Raad van Europa een richtlijn goed die stelt dat transgenders - personen van wie de genderidentiteit en/of de genderexpressie niet overeenkomt met het geboortegeslacht - de keuze moeten hebben om zich zelf te omschrijven als man (M), vrouw (V) of als X.