Niemand kende het geheim van dit Amerikaanse model
Foto: Instagram
Tracey Gayle Norman sierde in de jaren zeventig de doosjes van een populair cosmeticamerk en stond in talloze magazines. Toch wist niemand dat het succesvolle Afro-Amerikaanse model geboren werd als een man. Toen haar geheim uitkwam, was haar carrière voorbij.

Ruim 40 jaar later is de nu 63-jarige Tracey klaar om haar verhaal met de wereld te delen. In haar glorietijd waren transgenders nog niet zo ingeburgerd als nu en waren er in de VS geen celebrities zoals Caitlyn Jenner die het pad effenden. 'Ik werd er dit jaar aan herinnerd dat ik geschiedenis schreef en dat mijn verhaal het waard is om afgedrukt en gelezen te worden', vertelt Tracey aan New York Magazine.

Kort na haar overgang van man naar vrouw, zag Tracey op de metro in New York een groepje modellen op weg naar een auditie. Ze volgde de meisjes en kreeg de job: een shoot voor de Italiaanse Vogue. Haar modellencarrière was meteen gelanceerd en ze spendeerde de volgende jaren aan het poseren voor magazines en campagnes.

Haar grootste succes bereikte Tracey toen ze vanaf 1975 het gezicht werd van cosmeticamerk Clairol. De lijn met de toepasselijke naam ‘Born Beautiful’ richtte zich op Afro-Amerikaanse vrouwen en was daarom erg populair.

'De deur op een kier gezet'

In de jaren zeventig waren transgenders niet maatschappelijk aanvaard of erkend door de wet. Tracey zag regelmatig hoe de politie vrienden van haar arresteerde op straat en daarom hield ze haar voorgeschiedenis verborgen voor modellenbureaus en opdrachtgevers. In 1980 werd ze echter tijdens een fotosessie herkend door iemand uit haar geboortedorp. Hoewel Tracy een winstgevend model was, werden al haar contracten onmiddellijk stopgezet.

'Ik kijk niet verbitterd terug, maar ik beschouw mijn carrière als de eerste keer dat de deur op een kier werd gezet. Voor mij ging de deur weer toe, maar ik heb ze wel de eerste keer open gekregen. Als ik nu het succes zie van transgenders als model of actrice, dan maakt mij dat gelukkig', besluit Tracey.