Hello Bank biedt woonleningen digitaal aan
Hello bank, de internetbank van BNP Paribas Fortis, maakt het mogelijk hypothecair krediet af te sluiten via internet Foto: Photo News

Hello Bank, de internetbank van BNP Paribas Fortis, start begin volgend jaar met het online aanbieden van woningleningen, zo schrijft de krant De Tijd donderdag. Voor het eerst wordt het dan in ons land mogelijk een hypothecair krediet via het internet af te sluiten. In het buitenland, onder meer in Nederland, is dat wel al mogelijk.

De snel voortschrijdende digitalisering van de financiële sector in België gaat hiermee een nieuwe fase in, aldus De Tijd. Almaar meer Belgen doen hun bankzaken via een tablet of smartphone, maar het online afsluiten van een woonlening was tot nu toe nog niet mogelijk.

Hello Bank zou mogelijk al volgende maand een platform voor hypothecaire kredieten lanceren, dat via het internet toegankelijk is. Daar zal iemand die klant is bij de bank een lening kunnen afsluiten voor de aankoop van een huis of appartement, met uitzondering van een nieuwbouw. Hello Bank verwacht dat minstens 85 procent van de aanvragen meteen door het computersysteem kan worden goedgekeurd, terwijl in zowat 15 procent van de gevallen de tussenkomst van een kredietbeslisser zal nodig zijn.

Enkel voor de ondertekening van het contract komt er nog papier aan te pas.