Lampen schijnen minder fel dan verpakking aangeeft
 
Producenten van lampen nemen op de verpakking vaak een loopje met de waarheid, zegt de ngo Coolproducts.

Lampen schijnen gemiddeld zowat tien procent minder fel dan aangegeven op de verpakking, zegt de Europese ngo Coolproducts. Producenten van een lamp moeten naast de energie-efficiëntie ook het vermogen in watt en de lichtsterkte, uitgedrukt in lumen, aangeven. Maar die waarden wijken dus af van de werkelijkheid. Zowat de hele verlichtingssector geeft gemiddeld een tien procent hogere lichtsterkte aan dan de werkelijke prestatie van de lamp, zegt de ngo. Zo kunnen ze goedkoper produceren.

Strikt genomen is dat niet tegen de wet, zegt Jack Hunter van Coolproducts, omdat er volgens de Europese regels een tolerantiemarge van 10 procent is ingebouwd om onnauwkeurigheden in tests te compenseren. 

Diederik de Stoppelaar, secretaris-generaal van sectororganisatie LightingEurope, ontkent niet dat sommige producenten de tolerantiemarges uitbuiten, maar een voorstel dat in Europa op tafel ligt is volgens hem te streng. ‘Er is sprake van een marge van een procent. Dat is niet ernstig. Een afwijking van 10 procent op 600 lumen is met het blote oog niet eens te zien.’ Bovendien is de discussie niet de juiste, vindt hij. ‘Het gaat niet om een paar procent meer of minder. Wel belangrijk is dat men alle merken op dezelfde manier test en vergelijkt, en dat we samen kijken hoe we meer kunnen besparen.’