<I>Safety First </I>genomineerd voor Çavaria Award
De hoofdrolspelers uit Safety First: Ruth Beeckmans, Bruno Vanden Broecke, Matteo Simoni en Ben Segers Foto: BELGA

Çavaria, de Vlaamse belangenbehartiger van holebi’s en transgenders, nomineert Safety First - The Movie voor haar jaarlijkse Çavaria Media Award, omdat de makers erin slaagden een complex proces als coming out ‘waarheidsgetrouw en gelaagd weer te geven’. De organisatie maakte de drie genomineerden voor zowel een Media- als een Campaign Award bekend.

De Çavaria Media Award wordt uitgereikt aan media die het afgelopen jaar het holebi- en transgenderthema op een positieve manier onder de aandacht brachten. Eén van de drie genomineerden zijn de productiehuizen Shelter en Carambole met Safety First - The Movie, een verfilming van de populaire VTM-reeks. De film, geregisseerd door Tim Van Aelst, draait voornamelijk rond het coming out-proces van hoofdpersonage Dirk Porrez, gespeeld door Bruno Vanden Broecke.

‘De makers slaagden erin om een complex proces als coming-out waarheidsgetrouw en gelaagd weer te geven, zonder daarbij humor uit het oog te verliezen’, zegt woordvoerder Jeroen Borghs (Çavaria). ‘Foute homomoppen worden op zo’n manier gebracht dat ze enerzijds effectief grappig zijn, en anderzijds duidelijk wordt dat ze kwetsend kunnen zijn voor wie seksuele geaardheid nog moet ontdekken en plaatsen.’

Verder wordt in de mediacategorie nog een Koppen-reportage genomineerd, over de manier waarop een transgenderkoppel hun kinderwens in vervulling liet gaan, en een reportage en debat over transgender zijn in het VIER-programma Karen en De Coster.

Naast de Media Awards beloont Çavaria ook de beste holebi- en transgender gerelateerde campagne. Senator en professor Petra De Sutter (UGent/UZGent), die met haar getuigenis en inzet de goedkeuring van de transgenderresolutie in de Raad van Europa bereikte, Chirojeugd Vlaanderen met hun genderneutrale vacature (M/V/X) en vzw Omnya, die werkt met holebi- en transgendervluchtelingen, zijn de drie genomineerden.

De Çavaria Awards worden op 23 januari in de Gentse Vooruit uitgereikt tijdens het benefietevent Sparkle, ten voordele van de Holebifoon.