‘ING ziet af van overname Turkse tak HSBC’
Foto: EPA

ING zou afzien van de overname van de Turkse activiteiten van HSCB. Dat stelden vier ingewijden woensdag tegen persbureau Bloomberg.

ING Groep NV, de grootste Nederlandse kredietverstrekker, leek dichtbij de aankoop van de verlieslatende tak van zijn Turkse branchegenoot HSBC.

HSBC had deze zomer bijna een verkoopovereenkomst gesloten met de Nederlandse bank, waarin de onderneming zijn Turkse tak voor 700 tot 750 miljoen euro wilde doorverkopen aan het Amsterdamse ING. Maar begin september kwam het proces tot stilstand. Zowel ING als HSBC weigerde om commentaar geven op de zaak, maar naar verluidt zou ING afgezien hebben van de transactie na eisen van toezichthouders. Hierdoor moest HSBC opnieuw Turkse banken zoals Garanti en Yapi Kredi benaderen. Intussen zou ‘Fiba Holding’, eigendom van de Turkse miljardair Husnu Ozyegin, een bod op het bedrijf overwegen.

De Turkse krant Milliyet rapporteerde dat een rechterlijke uitspraak over de Turkse inbeslagname van een kredietverstrekker, die HSBC vervolgens kocht van de overheid, bijdroeg aan het stopzetten van de transactie. Bovendien oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat Turkije de voormalige aandeelhouders van Demirbank moet compenseren, een maatregel die ING eveneens zou hebben doen twijfelen over de verkoop.