22 gemeenten gaan 1 euromaaltijden serveren
Liesbeth Homans (N-VA) Foto: Bart Dewaele

Na een oproep aan de Vlaamse gemeenten, krijgen 22 onder hen subsidies om 1 euromaaltijden aan te bieden. Minister van Armoedebestrijding, Liesbeth Homans (N-VA), wil daarmee de meest kwetsbare kinderen bereiken.

In mei veralgemeende Homans haar Antwerpse aanpak van het armoedeprobleem naar heel Vlaanderen. De minister van Armoedebestrijding wilde af van ‘tal van kleine projectjes’ en focuste zich op drie grote projecten: steun voor jongeren die aan sport willen doen, voedseloverschotten ophalen bij distributieketens en 1 euromaaltijden aanbieden aan kinderen tot 12 jaar.

Dat laatste voorstel stuitte op heel wat verzet bij oppositiepartijen SP.A en Groen. In het opiniestuk ‘Wel een bord soep, maar geen beleid’ , haalde medewerker van SP.A en blogger Matthias Somers scherp uit naar de aanpak van Homans: ‘Zij begrijpt het niet. Goedkope maaltijden voor mensen in armoede, wie kan daar in godsnaam tegen zijn? En toch klonk van alle kanten kritiek. Want al kan het wel zo zijn dat een 1-euromaaltijd mensen in armoede helpt, het helpt mensen niet uit armoede.’

‘Alle beetjes helpen’

Minister Homans verweerde zich (‘Ik heb nooit gezegd dat deze maatregelen structureel zijn: alle beetjes helpen’ ) en vroeg aan alle geïnteresseerde gemeenten om zich in te schrijven voor het project. Uiteindelijk krijgen 22 van de 59 gemeenten die een aanvraag voor subsidies indienden, de kans om het project uit te rollen. Dat maakte De Morgen woensdag bekend.

Daarmee kunnen kinderen tot 12 jaar in een kwetsbare situatie binnenkort in deze gemeenten terecht voor een gezonde warme maaltijd: Kortrijk, Leuven, Hasselt, Diksmuide, Lokeren, Turnhout, Diest, Temse, Ninove, Antwerpen, Mortsel, Mechelen, Westerlo, De Panne, Menen, Boom, Zele, Oostende, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Wachtebeke en Heist-op-den-Berg.

‘Dit is niet enkel een duwtje in de rug voor die kinderen, maar voor het hele gezin. We bereiken hen op een proactieve manier en ondersteunen ze integraal’, stelt Homans.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig