Tack neemt meerderheid in Tessenderlo met gesloten beurs
Manager Luc Tack in het trainingscentrum van Picanol. Foto: credit

De West-Vlaamse ondernemer Luc Tack verwerft een meerderheidsbelang in Tessenderlo Group door de industriële activiteiten van Picanol in te brengen in Tessenderlo. Zijn belang stijgt tot 56,9 procent zonder daarbij één euro op tafel te moeten leggen. De aandeelhouders van Tessenderlo moeten de deal nog goedkeuren.

De voorgenomen stap is het voorlopig eindstuk in de controleverwerving van Tessenderlo Chemie door Luc Tack. In de huidige structuur was Tack al de belangrijkste aandeelhouder van Tessenderlo met een belang van iets meer dan 30 procent. Een drempel die hij reeds op handige wijze wist te overwinnen zonder verplicht te worden een bod te moeten doen. Hij verhoogt dit belang nu verder door de weefgetouwactiviteiten van Picanol in te brengen bij Tessenderlo. Dat doet hij tegen een waarde van 811 miljoen. In ruil krijgt Picanol nieuwe aandelen die worden uitgegeven tegen 31,5 euro per aandeel. Picanol krijgt zo 25,8 miljoen nieuwe aandelen Tessenderlo waardoor Tack via Picanol bijna 57% van Tessenderlo bezit. Die groep heet voortaan Picanol Tessenderlo Group.

Picanol wordt zo omgetoverd tot een beursgenoteerde holding met als enig belang aandelen Picanol Tessenderlo Group (naast wat cash). Het oude Picanol gaat zijn naam wijzigen in Picanobel. Tack bezit dan circa 90% van Picanobel.

Meer financiële slagkracht

De voordelen van het samenbrengen van de industriële activiteiten van beide groepen zijn volgens critici beperkt. Tussen de verschillende activiteiten is geen synergie. Op financieel vlak zal de nieuwe combinatie normaal wel stabielere kasstromen hebben wegens hun verschillende cycliciteit. De financiële structuur kan bovendien geoptimaliseerd worden.Tessenderlo had bijvoorbeeld een zwakkere financiële structuur en weinig vrije cashflow. Picanol zat dan weer ruim in het jasje. Door dit samen te brengen, krijgt Tessederlo meer financiële slagkracht.

'Industrieel heeft de fusie weinig zin'

Een balans versterken kan echter ook zonder dat je door een grote fusie moet gaan. Industrieel heeft het allemaal weinig zin, zeggen critici. Tessenderlo was al een groep met diverse activiteiten en die wordt nu nog meer divers.

De hele operatie is in essentie te herleiden tot Tack, die de absolute meerderheid in Tessenderlo neemt zonder zelf geld op tafel te leggen. Tessenderlo wordt dus voortaan complexer, maar het leven van Tack wordt iets eenvoudiger. De belangen van de twee raden van bestuur van Picanobel en het gefuseerde Picanol Tessenderlo Group vallen voortaan samen. Voorheen was het constant uitkijken naar belangenconflicten.

De huidige fusie staat er immers bol van. De waarde waartegen Picanol ingebracht wordt in Picanol Tessenderlo Group lijkt hoog. Picanol is van oudsher een erg cyclisch bedrijf. De vraag is of de inbrengwaarde dit wel voldoende onderkent. BIj de fusie is Picanol gewaardeerd op 811,6 miljoen euro (45,85 euro per aandeel) en Tessenderlo op 1.360,4 miljoen (31,5 euro per aandeel).

Goedkeuring van de aandeelhouders noodzakelijk

De aandeelhouders van Tessenderlo moeten de operatie nog goedkeuren op een bijzondere aandeelhoudersvergadering die op 29 januari zal plaatsvinden. Doordat Tack er nu al de sterke man is, zal dit wellicht passeren.

De nieuwe groep zal uit vier activiteiten bestaan (agro, biovalorizatie, industriële oplossingen en machinebouw). De groepsomzet komt uit op 2 miljard euro bij een bruto-bedrijfskasstroom van ruim 200 miljoen. De combinatie telt straks 7.000 werknemers. Als Tack de nieuwe industriële combinatie gebruikt om zijn expansieplannen te versnellen, kan Picanol Tessenderlo Group wellicht toch nog een mooi verhaal schrijven.

Lees hier het volledige persbericht.