Stevige verliezen voor OCMW-rusthuizen
Foto: ss
De OCMW-rusthuizen gingen in 2012 in totaal voor 114 miljoen euro in het rood. De hele sector kampt met structurele onderfinanciering. ‘Negen op de tien publieke rusthuizen boekten in 2012 verlies’, zegt professor Jozef Pacolet (KU Leuven).

Dat is het opmerkelijke resultaat van een grootschalige studie van de KU Leuven, in opdracht van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). De studie schetst een financieel portret van de volledige sector van de rusthuizen, wat tot op vandaag ontbrak. De analyse omvat 398 ondernemingen, met één of meer woonzorgcentra, goed voor 72,6 procent van de sector.

De sector in zijn geheel lijdt dagelijks een verlies van gemiddeld 2,4 euro per bed. De situatie is vooral zorgwekkend voor de openbare rusthuizen. Zij verliezen gemiddeld liefst 12,9 euro per dag, per bed. Dat bedrag moet helemaal worden bijgepast door de gemeenten. De commerciële rusthuizen maken dagelijks gemiddeld één euro winst per bed. De vzw-rusthuizen leveren de beste prestaties met gemiddeld 4,6 euro winst.

Politiek gezien is het een gevoelig thema. De liberalen zijn van oudsher verdedigers van de commerciële rusthuizen. Bevoegd minister Vandeurzen roept verzachtende omstandigheden in voor de OCMW’s: ‘Het kan een legitieme keuze zijn voor een lokaal bestuur om zich te richten tot heel kwetsbare personen. Dat is belangrijk voor onze samenleving. Anderzijds zijn ook de openbare centra gebaat bij sterk management, dat toeziet op de kwaliteit en de betaalbaarheid. De hele sector is in beweging en zoekt schaalvoordelen, de openbare sector ook. Alleen door samen te werken, kan je expertise ontwikkelen, bijvoorbeeld op vlak van ICT. Daar zijn toch inhaalbewegingen mogelijk.’

Een tweede belangrijke vaststelling is dat rusthuizen niet genoeg subsidies ontvangen voor hun zorgpersoneel. Rusthuizen krijgen te weinig geld voor ouderen met de lichtste en de zwaarste behoefte aan verzorging. ‘Een structurele onderfinanciering is duidelijk aan de orde’, klinkt het in de studie. 

Vandeurzen zet in 2016 alvast de eerste stappen naar een betere financiering. ‘Het budget voor de woonzorgcentra stijgt met 63,8 miljoen euro’, benadrukt hij. Volgend jaar lanceert Vandeurzen een plan om de uitdagingen in de ouderenzorg aan te pakken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in