Chinese mensenrechtenadvocaat mogelijk acht jaar de cel in voor zeven tweets
De bekende Chinese advocaat Pu Zhiqiang. Foto: EPA

Het proces tegen Pu Zhiqiang, een van China’s bekendste advocaten, vond maandag plaats. De mensenrechtenadvocaat riskeert acht jaar cel voor het publiceren van enkele kritische tweets op de Chinese Twitter.

De voormalige advocaat van de dissidente kunstenaar Ai Weiwei, Pu Zhiqiang (50), werd in mei 2014 aangehouden toen hij een seminarie bijwoonde over de protesten op het Tienanmenplein in 1989. De procureur hield hem vast op verdenking van ‘het aanzetten tot etnische haat’ en ‘het creëren van overlast’. In zeven tweets die hij had gepost op de Chinese Twitter ‘Sina Weibo’ had hij zijn ongenoegen geuit over het Chinese minderhedenbeleid tegenover de Tibetanen en de islamitische Oejgoeren in de regio Xinjiang. Die tweets kunnen hem nu tot maximaal acht jaar cel opleveren.

Na 19 maanden in voorarrest vond Zhiqiangs proces uiteindelijk plaats op maandagmorgen. De volledige zaak duurde drie uur, maar voorlopig is het nog wachten op een uitspraak.

Verscholen kritiek

Zhiqiang, die vrije meningsuiting hoog in het vaandel voert, was wel vaker actief op de Chinese sociale media. Tussen 2011 en 2014 stuurde hij zo’n 20.000 tweets via twaalf verschillende profielen, in een poging om de staatscensuur te vermijden. De meeste van de berichten bevatten immers verscholen kritiek op het strikte beleid van de heersende Communistische Partij.

Toch wordt Zhiqiang slechts voor zeven van de tweets officieel aangeklaagd. Eén daarvan luidde: ‘Waarom zou China niet kunnen werken zonder de Communistische Partij? Ik zou echt niet weten waarom niet. Buiten het bedriegen en het ontlopen van problemen, de hamer en sikkel, welke verdomde geheimen heeft de partij om vast te houden aan de macht?’ De aanklachten tegen de advocaat voor ‘het aanzetten tot verdeeldheid’ en ‘het illegaal bezitten van persoonlijke informatie’ werden ingetrokken.

Xi Jinping

Sinds de autoritaire Chinese president Xi Jinping aan de macht is gekomen in 2013, voert hij de strijd tegen de oppositie op. Vooral journalisten, professoren en advocaten moeten het in dit klimaat ontgelden. Naast Pu worden er nog meer dan 300 advocaten vastgehouden.

Het buitenland verwijt het Chinese regime al jaren dat het zijn burgers het recht op vrije meningsuiting ontzegd. Ook nu weer regende het kritiek op de Chinese autoriteiten naar aanleiding van de ondemocratische rechtszaak.